Čilskí biskupi kryli sexuálny škandál a jeho obete ignorovali, tvrdí Vatikán

Pápež František sa budúci týždeň stretne s čilskými biskupmi kvôli tomu, že zohrali úlohu v utajovaní sexuálneho škandálu a o obete pohlavného zneužívania kňazom sa nepostarali. S odvolaním sa na tlačové vyhlásenie Vatikánu o tom v sobotu informovala agentúra AP.

12.05.2018 14:47
debata

V mimoriadne tvrdom vyhlásení Vatikán napísal, že František chce rozlíšiť zodpovednosť za krízu v čilskej cirkvi a tiež naplánovať zmeny, aby sa opakovaniu týchto „zničujúcich rán“ zabránilo.

Pápež sa budúci týždeň vo Vatikáne stretne s 31 čilskými biskupmi a dvomi cirkevnými činiteľmi, ktorí sú už na dôchodku.

Podľa AP ide tak o jednu z posledných snáh pápeža o kompenzáciu za to, že v minulosti opakovane čilského kňaza obvineného z pohlavného zneužívania obhajoval a kauzu ignoroval.

S pápežom sa nedávno stretla vo Vatikáne aj trojica mužov – Juan Carlos Cruz, James Hamilton a José Andrés Murillo -, ktorí sa v minulosti stali obeťami sexuálneho zneužívania zo strany kňaza Fernanda Karadimu.

Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im ale neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal činnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Čile #sexuálny škandál