Anglicko strašia osýpky, tento rok tam už zaznamenali vyše 400 prípadov

S rastúcim počtom prípadov osýpok sa okrem Rumunska či Talianska potýka tiež Anglicko, ktoré v tomto roku eviduje vyše 400 prípadov, z ktorých 164 hlásia z Londýna. V tejto súvislosti anglické a tiež ďalšie britské úrady vyzývajú obyvateľov, aby si skontrolovali, či sú očkovaní.

12.05.2018 15:57
debata (3)

Početnejšiemu výskytu osýpok čelí aj susedná Česká republika, kde bolo ku koncu apríla vyše 100 prípadov. Pre porovnanie, v minulom roku Česko zaznamenalo 146 nakazených a rok predtým len sedem.

Za celý minulý rok v Anglicku, ktoré má asi 55 miliónov obyvateľov, registrovali 267 prípadov. Na očkovanie proti osýpkam sa používa vakcína MMR, ktorá obsahuje protilátky aj proti rubeole a mumpsu. Úrady v Anglicku a ďalších častiach Británie apelujú na občanov, aby si overili platnosť očkovania. Za najohrozenejšiu skupinu sú považovaní mladí ľudia a dospievajúci starší ako 15 rokov, ktorí mohli očkovací termín premeškať.

Ochorenie, ktoré je vysoko infekčné, sa prejavuje horúčkou, nádchou, kašľom, slziacimi očami, svetloplachosťou a v ústach na sliznici tváre sa objavujú belavé bodky s červeným okolím. Pri horúčke sa postupne vytvára červená vyrážka najprv za ušami, na tvári, potom postupuje na krk, trup a končatiny a zhodne tiež potom postupne ustupuje.

Minulý rok na tom boli z európskych štátov najhoršie Rumunsko, Taliansko a Ukrajina:
3 debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #očkovanie #osýpky