Českí komunisti majú jasno: Nepodporia vládu, ak bude rozširovať misie v cudzine

Členovia Ústredného výboru KSČM sú nespokojní s dvoma bodmi programového vyhlásenia prípadnej menšinovej vlády ANO a ČSSD. Odmietajú najmä rozširovanie českej účasti v zahraničných vojenských misiách. Konečné slovo však od komunistov zaznie až v júni, po vyhlásení výsledkov vnútrostraníckeho referenda v ČSSD.

12.05.2018 18:05
debata (25)

Napísal počas sobotňajšieho rokovania komunistov o návrhu programového vyhlásenia budúcej menšinovej vlády portál spravodajskej televízie ČT24.

Návrh programového vyhlásenia pripravovanej menšinovej koalície ANO a ČSSD sa zmieňuje o posilňovaní prítomnosti v Afganistane a Iraku.

„Ak by to zostalo súčasťou programového vyhlásenia, potom by nebola podpora KSČM možná. To je priama veta z politického stanoviska ÚV KSČM, ktoré už je schválené,“ povedal podľa ČT24 predseda KSČM Vojtěch Filip.

Ministerka obrany v demisii Karla Šlechtová však upozornila, že českí vojaci nie sú v zahraničí preto, aby bojovali. „Naše zahraničné vojenské misie sú nebojové misie OSN, NATO či EÚ, ktoré pomáhajú miestnym obyvateľom a chránia Českú republiku a Európu pred rozširovaním migračných vĺn. Predpokladám, že udržanie mieru a zastavenie migrácie je v záujme celej českej politickej scény,“ uviedla Šlechtová na Twitteri.

Okrem zahraničných vojenských misií majú komunisti výhrady aj voči myšlienke vytvorenia oddeleného dôchodkového účtu. „Máme obavu, že bez garancie by mohlo dôjsť k tomu, že prísľub zvyšovania dôchodku by pri inej vláde nemuselo byť garantované,“ doplnil Vojtěch Filip.

Sobotňajšie rokovania ale konečné stanovisko komunistov ešte neprinesie. Chcú počkať, kým budú mať sociálni demokrati jasno, či do koalície vôbec vstúpia. Rozhodujúce bude vnútrostraníckej referendum, ktorého výsledky by mali byť známe 15. júna.

Ako doplnila ČT24 v piatok schválilo programové vyhlásenie vznikajúceho kabinetu vedenie hnutia ANO, jednomyseľne preň hlasoval aj poslanecký klub tohto hnutia, rovnako ako o koaličnej dohode s ČSSD.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Česko #NATO #OSN #ČSSD #ANO #KSČM #menšinová vláda