O koalícii s Babišom má rozhodnúť referendum

Český premiér v demisii Andrej Babiš nemá budúcu menšinovú vládu s ČSSD ešte istú. Návrh koaličnej zmluvy hnutia ANO so sociálnymi demokratmi jednomyseľne schválilo vedenie Babišovho hnutia spolu s návrhom programového vyhlásenia prípadnej vlády.

12.05.2018 20:00
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér v demisii Andrej Babiš potrebuje na novú vládu súhlas sociálnych demokratov s návrhom koaličnej dohody.
debata (1)

Oba dokumenty však potrebujú aj súhlas menšieho partnera ČSSD. Vedenie ČSSD tiež rokovalo v piatok, predpokladalo sa, že o vstupe do vlády s ANO vyhlási vnútrostranícke referendum. Menšinová vláda ANO a ČSSD potrebuje však na parlamentnú väčšinu aj hlasy komunistov.

Vedenie sociálnych demokratov sa zároveň chystalo vyhlásiť vnútrostranícke referendum. Babiš v tejto súvislosti už pohrozil predčasnými voľbami. Ak sociálni demokrati koaličnú zmluvu odmietnu, voľby by podľa Babiša mohli byť na jar budúceho roka. Podľa najnovších prieskumov agentúry Median by ich opäť vyhralo ANO.

Podľa Babiša je návrh koaličnej zmluvy prijateľný kompromis a dúfa, že sociálni demokrati vo svojom referende dohodu schvália. ANO podľa neho pri koaličných rokovaniach urobilo viacero ústupkov. Nechcel špekulovať, čo by sa stalo v prípade, že ČSSD zmluvu v referende nepodporí. Spomenul len možnosť rokovania s ďalšími stranami v snemovni o predčasných voľbách, ktoré by mohli byť v máji budúceho roka spolu s voľbami do Európskeho parlamentu.

Menšinová vláda

Vláda ANO a ČSSD by v dvestočlennej dolnej komore parlamentu mala 93 poslancov. Preto na získanie parlamentnej väčšiny potrebuje ešte hlasy komunistov. Podľa Babiša to však neznamená, že komunisti sa budú podieľať na vláde. Zároveň však priznal, že dohoda s KSČM stále nie je hotová. Odmieta požiadavku KSČM na to, aby mohla ovplyvňovať nominácie do vedenia štátnych firiem.

Podľa informácií českých médií by v novej vláde malo mať ANO desať členov, ČSSD päť. Sociálni demokrati by mali získať rezorty vnútra, zahraničných vecí, práce a sociálnych vecí, kultúry a poľnohospodárstva. Podľa portálu Českej televízie sa špekulovalo o tom, že sociálni demokrati by vymenili kreslo ministra poľnohospodárstva za rezort obrany.

Podmienky sociálnych demokratov

Návrh koaličnej zmluvy podľa agentúry ČTK predpokladá, že v zásadných otázkach by sa strany nemohli vzájomne prehlasovať. Koaličná dohoda tiež obsahuje ustanovenie, na ktorom trvali sociálni demokrati – teda, ak podajú demisiu všetci ministri za ČSSD, musí podať demisiu aj premiér a s ním celá vláda.

Posledným bodom návrhu koaličnej zmluvy je aj ustanovenie, podľa ktorého v prípade prvoinštančného odsúdenia člena vlády zmluva zanikne, ak dotyčný neodíde z vlády sám „v primeranej dobe“. Tento bod presadili sociálni demokrati vzhľadom na to, že Babiš je trestne stíhaný v kauze Bocianieho hniezda (Čapí hnízdo). Aj pre trestné stíhanie Babiša časť sociálnych demokratov vstup do koalície, ktorú povedie Babiš, nepodporuje.

Vedeniu ČSSD sa však nepodarilo presadiť do návrhu koaličnej zmluvy odvolanie členov extrémistického hnutia Tomia Okamuru z funkcií v dolnej komore parlamentu. To podľa ČTK niektorí členovia považovali za potrebnú poistku proti tomu, aby ANO svojho koaličného partnera nemohlo prehlasovať hlasmi okamurovcov.

Nejednotná ČSSD

Proti koaličnej vláde s ANO sú viacerí členovia ČSSD – senátorský klub, niektorí hajtmani, ale aj bývalí členovia vedenia ako Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec, ktorí majú s Babišom skúsenosti z predchádzajúcej vlády. Podľa portálu novinky.cz sa už počas zasadnutia predsedníctva od niektorých členov ozývalo, že koaličná zmluva je nevýhodná a Babiš sa správa čoraz arogantnejšie.

Referendum medzi členmi ČSSD by malo trvať do prvej polovice júna. V prípade súhlasu chce Babiš do konca júna požiadať parlament o vyslovenie dôvery jeho druhej vláde. Opozícia návrh koaličnej dohody i dohodnutého programového vyhlásenia kritizuje. Šéf opozičnej ODS Petr Fiala považuje vládu, ktorá sa bude musieť spoľahnúť na podporu KSČM, za polokomunistickú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #ANO #zostavovanie koalície