Útočník v centre Paríža vraždil nožom, polícia ho zastrelila

V centre Paríža v sobotu zaútočil muž nožom na okoloidúcich. Podľa agentúry AFP si čin vyžiadal jednu obeť, na mieste boli tiež štyria zranení. Útočníka polícia zastrelila. Udalosť vyšetrujú ako teroristický čin. Prihlásil sa k nej Islamský štát. Útočník z Paríža je údajne Čečenec narodený v Rusku.

12.05.2018 23:10 , aktualizované: 14.05.2018 06:17
debata (182)

Tlačová agentúra Islamského štátu zverejnila video, na ktorom by mohol byť muž podozrivý zo sobotňajšieho útoku nožom v centre Paríža, ako prisahá vernosť vodcovi tejto extrémistickej organizácie abú Bakrovi Baghdádímu. Informovala o tom agentúra AP.

Na videozáznam upozornila súkromná americká organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sa špecializuje na monitorovanie džihádistickej propagandy.

Páchateľa parížskeho útoku pri jeho sobotňajšom besnení zastrelila polícia po tom, ako pobodal piatich ľudí, jedného z nich smrteľne.

Francúzske úrady uviedli, že útočník bol 20-ročný francúzsky občan Chamzat Azimov narodený v ruskej republike Čečensko. Nemohli však potvrdiť, či ide o osobu z približne dvojminútového videa, ktoré zverejnila agentúra Amák pravdepodobne až po páchateľovom zabití.

Muž na videu hovorí po francúzsky, pričom tvár má okrem očí zakrytú. Obviňuje Francúzsko za jeho úlohu v medzinárodnej koalícii, ktorá pod vedením USA bojuje proti IS.

„Ak chcete, aby sa [útoky] skončili, vyviňte tlak na vládu,“ uvádza muž na videu. Okrem toho vyzýva moslimov v Európe, aby „podnikali akcie v krajine neveriacich“, ak nemôžu vycestovať do rozpadajúceho sa kalifátu v Iraku a Sýrii, ktorý rozdrvili koaličné sily.

Organizácia SITE Intelligence Group nedokázala overiť autenticitu videozáznamu.

Americký prezident Donald Trump v nedeľu na Twitteri uviedol, že najnovší útok v Paríži ho veľmi zarmútil. „V určitom okamihu si štáty budú musieť otvoriť oči a zistiť, čo sa naozaj deje,“ napísal. „Tento druh choroby a nenávisti nie je kompatibilný s milujúcou, pokojnou a úspešnou krajinou! Je potrebné urobiť zmeny v našom myšlienkovom procese, ktorý sa týka teroru.“

Podľa agentúry DPA nie je celkom jasné, čo mal Trump na mysli. Jeho vláda sa však usilovala zakázať vstup do USA ľuďom z rôznych krajín s moslimskou väčšinou a Trump často spájal moslimských migrantov s terorizmom, pripomína DPA.

Polícii sa ho podarilo zneškodniť

K útoku došlo v druhom parížskom obvode. Muž začal napádať nožom okoloidúci, polícii sa ho následne podarilo zneškodniť. Na mieste okrem jedného mŕtveho zostali ležať aj štyria zranení. Dvaja z nich majú vážne zranenia, dvaja ľahšie.

Minister vnútra Gérard Collomb v noci zo soboty na nedeľu uviedol, že štyria zranení sú mimo ohrozenia života. Collomb sa s jedným z nich stretol v parížskej nemocnici, informovala agentúra AP.

„Osoba napadla päť ľudí v druhom parížskom obvode. Polícia okamžite zasiahla,“ uviedol na tlačovej konferencii zástupca policajnej prefektúry Pierre Gaudin. Zároveň potvrdil, že útočník je mŕtvy. „Ďalšia osoba, vážne zranená (útočníkom), svojim zraneniam podľahla,“ dodal Gaudin.

Polícia uzavrela oblasť na mieste útoku nožom v... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Francúzsko, Paríž, útok nožom Polícia uzavrela oblasť na mieste útoku nožom v centre Paríža 12. mája 2018. Muž zabil jedného človeka, ďalších ľudí zranil. Polícia ho zastrelila.

K útoku sa prihlásil Islamský štát

K útoku sa prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amak prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Vo vyhlásení na internete označila útočníka za jedného zo svojich „bojovníkov“.

Podľa Islamského štátu útočník svojím činom vypočul výzvy IS, aby prívrženci organizácie napádali členov vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá bojuje proti extrémistom v Iraku a Sýrii. Francúzska armáda je aktívnym členom koalície od roku 2014, pripomenula agentúra AP. Agentúra Amak ale neposkytla žiadny dôkaz pre svoje tvrdenie ani neoznámila totožnosť útočníka.

Útočil Čečenec

Francúzske úrady neskôr na základe odtlačkov prstov identifikovali útočníka ako Čečenca narodeného v roku 1997 v Ruskej federácii. S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu o tom informovala agentúra AFP s tým, že rodičov mladíka vypočúvala polícia.

Čečenský politický líder Ramzan Kadyrov identifikoval útočníka ako Chamzata Azimova.

Hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux potvrdil, že útočník Chamzat Azimov pôvodom z Čečenska, sa stal francúzskym občanom v roku 2010.

Čečenec mal podľa médií francúzske občianstvo, niektoré portály pôvodne uvádzali, že mal aj ruský pas.

Server Europe 1 napísal, že mladík mal čistý trestný register, ale zaujímali sa o neho kvôli radikálnom islamským názorom francúzske tajné služby. Podľa stanice BFM TV bol asi pred rokom ako svedok vypočúvaný protiteroristickým oddelením kvôli svojim väzbám na neupresneného človeka v Sýrii.

„Občianstvo získal (Azimov) po svojej matke v roku 2010. Figuroval v celoštátnej databáze ľudí podozrivých z väzieb na útoky radikálov v roku 2016,“ uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL Griveaux.

Policajti muža zastrelili. Prokurátor François Molins uviedol, že podľa svedkov útočník kričal Alláhu akbar (Boh je veľký). „Na základe metódy útoku začal protiteroristický útvar vyšetrovanie pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým motívom,“ povedal Molins.

Amatérske zábery na utekajúcich v oblasti tragédie

Zadržali priateľa útočníka

Francúzska polícia zadržala v nedeľu priateľa páchateľa sobotňajšieho útoku nožom v centre Paríža, aby ho v súvislosti s prípadom podrobila výsluchu. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskej justície o tom informovali agentúry AP a DPA.

Ide tak o tretiu osobu, ktorú polícia zatkla v súvislosti s útokom 20-ročného muža pôvodom z Čečenska, ktorý nožom zabil jedného človeka a ďalších štyroch zranil.

Muža, ktorý sa narodil v roku 1997 – v rovnakom roku ako útočník – zadržali v meste Štrasburg na východe Francúzska. Predtým už na výsluch policajti predviedli rodičov útočníka.

Macron: Platíme krvou, ale neustúpime

Útok sa odohral v sobotu krátko pred 21:00 SELČ v druhom parížskom obvode v blízkosti paláca Garnier, ktorý je sídlom Parížskej národnej opery. Ide o rušnú turistickú oblasť s množstvom barov, reštaurácií a divadiel, ktorá býva v sobotu večer pravidelne zaplnená.

Obeťou sa podľa ministra vnútra Gérarda Collomba stal 29-ročný muž. „Znovu bola zasiahnutá mladosť Francúzska,“ konštatoval Collomb. Stav dvoch zranených ľudí je vážny, ďalšie dve osoby boli zranené ľahko. Všetci štyria zranení sú ale mimo ohrozenia života, oznámil Colomb. Úrady sa snažia identifikovať útočníka, dodal.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii zdôraznil, že Francúzsko neustúpi „nepriateľom slobody“. Vo svojom vyjadrení na twitteri takisto pochválil policajtov, ktorí zneškodnili útočníka. „Francúzsko znovu platí krvou, ale neustúpi ani o piaď nepriateľom slobody,“ podotkol Macron.

Šéfka krajnej pravice Marine Le Penová využila útok na kritiku vlády. „Občania Francúzska sa už neuspokoja s komentármi, očakávajú činy,“ uviedla po útoku, ktorý označila za dielo islamistov.

Policajti sa údajne najprv pokúsili útočníka zneškodniť elektrickým paralyzérom, a keď sa im to nepodarilo, spustili na neho paľbu. Okrem prezidenta Macrona ich rýchly zákrok ocenili aj premiér Édouard Philippe a minister vnútra Collomb.

„Útok v Paríži: Klaniam sa pred chladnou hlavou a schopnosťou policajných síl, ktoré zneškodnili útočníka, (rýchlo) reagovať,“ uviedol na twitteri v jedenj z prvých reakcií Collomb. „Moje prvé myšlienky smerujú k obetiam tohto hnusného činu,“ dodal.

Najhorší útok mal 130 obetí

Francúzsko v posledných rokoch zápasí s teroristickými útokmi islamských radikálov, ktorí už v minulosti využili ako zbrane aj nože, napríklad v Marseille v októbri 2017. Naposledy na konci marca útočil islamista na juhozápade Francúzska. Pri atentáte, ktorý bol prvým od zrušenia výnimočného stavu v minulom roku, zahynuli štyria ľudia. Zatiaľ najhorší teroristický útok posledných rokov si v roku 2015 vyžiadal v Paríži 130 obetí. Celkom od začiatku roku 2015 zahynulo pri teroristických útokoch vo Francúzsku podľa AFP 254 ľudí.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Francúzsko #Paríž