Za samovražednými útokmi v kostoloch v Indonézii boli matka, otec a ich deti

Za sériou bombových útokov, ktorých terčom sa v nedeľu ráno stali tri kostoly v indonézskom meste Surabaja, boli členovia jednej rodiny. Oznámila to v nedeľu indonézska polícia s tým, že samovražednými útočníkmi bola matka, otec a ich deti. Ide o najtragickejší útok v Indonézii od roku 2005.

13.05.2018 08:51 , aktualizované: 14:56
Indonézia bombový útok kostoly Foto: ,
Policajt stojí neďaleko miesta bombového útoku, ktorého terčom sa stal kostol.
debata (3)

Útoky v kostoloch v druhom najväčšom meste Indonézie si v nedeľu ráno vyžiadali najmenej 11 strát na životoch a viac ako 40 zranených.

Podľa šéfa národnej polície Tita Karnaviana, citovaného stanicou BBC, sa matka s dvoma deťmi odpálili v jednom kostole a otec so synmi zaútočili na ďalšie dva kostoly.

Karnavian potvrdil, že rodina strávila určité obdobie v Sýrii, kde IS až donedávna kontroloval rozsiahle územia. Otec rodiny odpálil auto a dvaja synovia vo veku 16 a 18 rokov použili pri útoku motorku, priblížil. Matka útočila spoločne s dcérami vo veku 12 a deväť rokov.

Na záberoch je vidno hustý dym stúpajúci z jedného z troch kostolov v meste Surabaja, ktoré sa stali terčom bombových útokov.

K zodpovednosti za tieto incidenty sa medzičasom prostredníctvom tlačového vyhlásenia prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS), uviedla tlačová agentúra Reuters.

„Tri mučenícke útoky spôsobili najmenej 11 úmrtí a 41 zranených medzi ochrankou v kostoloch a kresťanmi v meste Surabaja v provincii Východná Jáva v Indonézii,“ zverejnila v nedeľu na islamistov napojená tlačová agentúra Amak bez ďalších detailov a priloženia náležitých dôkazov.

Indonézskych militantov inšpirovali blízkovýchodní

Surabaja, metropola provincie Východná Jáva, je druhým najväčším mestom Indonézie. Nové útoky v Indonézii, najväčšej prevažne moslimskej krajine sveta, prišli niekoľko dní po tom, ako tamojšia polícia ukončila násilnosti a rukojemnícku drámu vo väznici pri Jakarte, pri ktorých zahynulo päť ľudí. K zodpovednosti sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

Indonézia podniká zákroky proti militantom od bombových útokov radikálov spojených s al-Káidou na ostrove Bali, ktoré si v roku 2002 vyžiadali 202 mŕtvych. V uplynulých rokoch krajina čelí novej hrozbe, keď vzostup IS na Blízkom východe povzbudil aj miestnych militantov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #bombový útok