V poľskej bani záchranári našli telá dvoch nezvestných baníkov

Záchranári našli telá dvoch z troch baníkov, ktorí boli po závale v uhoľnej bani na juhu Poľska od minulého víkendu nezvestní. Informovala o tom agentúra Reuters. Bilancia obetí nešťastia tak vzrástla na najmenej štyri.

13.05.2018 10:26
Poľsko baňa uhoľná nešťastie baníci obeť Zofiówka Foto: ,
Rodiny nezvestných baníkov čakajúce pred uhoľnou baňou Zofiówka v meste Jastrzębie-Zdrój na juhu Poľska.
debata

Otras pôdy pred týždňom uväznil v uhoľnej bani Zofiówka neďaleko Katovíc v hĺbke asi 900 metrov sedem baníkov. Záchranárom sa podarilo dostať von dvoch z nich, dvaja baníci prišli o život a traja boli odvtedy nezvestní. Po poslednom nezvestnom pátranie pokračuje.

„Záchranný tím objavil jedného z troch nezvestných baníkov, nejaví však známky života,“ uviedla vo vyhlásení uhoľná spoločnosť JSW bez ďalších podrobností. Neskôr JSW oznámila nález druhého tela. Reuters poznamenal, že záchranári telá našli po tom, čo zo zaplavenej sekcie odčerpali vodu.

Záchranári počas uplynulého týždňa prerazili otvor do chodby bane, kde sa podľa odhadov mali zavalení muži nachádzať, a spustili tam špeciálny telefón a balíček so zásobou jedla a tekutín. Nadviazať kontakt sa im ale nepodarilo.

Pátranie po nezvestných komplikovala voda, ktorá v noci na stredu zaplavila podzemie. Záchranári takisto musia kvôli vysokej koncentrácii výbušného metánu pracovať bez využitia elektriny či diaľkovo riadených robotov poskytnutých vojenským námorníctvom. JSW uviedla, že na záchrannej operácii, ktorá je najzložitejšia v histórii spoločnosti, sa podieľa tisícka ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #úmrtia #banské nešťastie