V irackých voľbách vedie podľa prvých výsledkov súčasný premiér

Súčasný iracký premiér Hajdar Abádí podľa prvých neoficiálnych výsledkov vedie v parlamentných voľbách a za ním sa drží aliancia vplyvného šiitskeho duchovného Muktadu Sadra. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z volebnej komisie a bezpečnostných zložiek.

13.05.2018 11:32
debata (3)

V krajine sa v sobotu konali prvé parlamentné voľby od porážky Islamského štátu (IS) na irackom území; analytici ich prirovnávajú k referendu o obľúbenosti doterajšieho premiéra. Oficiálne výsledky sa očakávajú v pondelok. Volebná účasť bola v hlasovaní bez jasného favorita napriek očakávaniam slabá, dosiahla necelých 45 percent. Pred štyrmi rokmi k volebným urnám prišlo zhruba 60 percent oprávnených voličov.

Abádí – spojenec ako Spojených štátov, tak Iránu – sa skôr ako vplyvného klerika obával konkurencie iných šiitských skupín, ktoré si želajú užšie väzby s Teheránom. Súčasného šéfa vlády podľa prieskumov podporujú nielen šiiti, ale aj mnoho sunnitov.

Muktada Sadr sa podieľal na potláčaní IS a v rokoch 2003 až 2011 viedol milíciu, ktorá bojovala proti americkým vojakom. Jeho súčasná kampaň sa však sústredila na sociálne témy a boj proti korupcii. Ak skončí druhý, bude to podľa agentúry Reuters nečakaný politický návrat. Je síce populárni medzi chudobnými, ale z centra diania ho odsunuli osoby zaštítené Iránom.

Na nového predsedu vlády čaká predovšetkým úloha začať ekonomickú obnovu zničenej krajiny a zvládnuť najnovšie napätie medzi Washingtonom a Teheránom, dvoma dôležitými partnermi Iraku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Irak #Hajdar Abádí