Teroristi čečenského pôvodu útočili v Rusku, či v USA

Čečensko, autonómnu republiku Ruskej federácie v predhorí Kaukazu, zdevastovali dve vojny medzi miestnymi separatistami a Ruskom a tiež teroristické útoky militantných separatistov a organizovaný zločin.

13.05.2018 16:23
debata (8)

Veľké boje s čečenskými separatistami už ustali pred rokmi a republike vládne tvrdou rukou Ramzan Kadyrov, dávajúci najavo lojalitu Moskve. Občas však dajú o sebe vedieť islamisti, usilujúci sa o vytvorenie islamského štátu na ruskom Kaukaze. Čečenskú stopu nesie podľa médií aj sobotňajší útok nožom vo Francúzsku, pri ktorom zahynul jeden človek.

Život v Čečensku sa v uplynulých rokoch postupne vrátil na miestne pomery do normálu, aj za prispenia štedrých dotácií Moskvy. Kadyrova však kritizujú za pošliapavane ľudských práv, podľa analytikov sa to ale Moskve javí ako prijateľná cena za stabilitu.

Povstalci sa medzi tým ešte viac radikalizovali a stále podnikajú izolované útoky a ich akcie sa preliali aj do susedných oblastí a do centrálneho Ruska. Najväčší masaker sa udial 1. septembra 2004, keď asi 30 pročečenských ozbrojencov vniklo do školy v meste Beslan v Severnom Osetsku a zadržalo 1120 ľudí. Zásah ruských ozbrojených si vyžiadal 331 obetí z radov rukojemníkov (186 boli deti); zabitých bolo 31 teroristov a 12 príslušníkov špeciálnych síl.

Líder Čečenska Ramzan Kadyrov na zábere z... Foto: SITA/AP, Musa Sadulayev
Kadyrov Líder Čečenska Ramzan Kadyrov na zábere z augusta 2016.
Výber teroristických útokov v Európe a USA, ktoré niesli čečenskú stopu:
  • 26. októbra 2002 - Po útoku komanda na moskovské divadlo Dubrovka obsadené cez dva dni čečenskými teroristami zahynulo 129 civilistov a 40 teroristov. Väčšina ľudí zomrela na následky otravy plynom, ktorý použili pri zásahu. K zodpovednosti za útok sa prihlásil čečenský poľný veliteľ Šamil Basajev.
  • 6. februára 2004 - Samovražedný atentátnik spôsobil výbuch v moskovskom metre medzi stanicami Paveleckaja a Avtozavodskaja; zahynulo 41 ľudí vrátane atentátnika a okolo 120 osôb bolo zranených. K útoku sa neskôr prihlásila skupina čečenských povstalcov. Traja spolupáchatelia boli za útok odsúdení na doživotie.
  • 24. augusta 2004 - Takmer súbežne sa zrútili dve ruské dopravné lietadlá TU-134 a TU-154, ktoré v rozmedzí 40 minút štartovali z letiska Domodedovo v Moskve. Pri haváriách, ktoré spôsobili dve čečenské samovražedné atentátničky, zahynulo 89 ľudí.
  • 5. apríla 2013 - V cieli medzinárodného maratónu v americkom Bostone explodovali dve amatérsky vyrobené bomby ukryté v čiernych vreciach zhruba 100 metrov od seba; stalo sa tak zhruba dve hodiny potom, čo cieľovou páskou prebehol víťaz.

V dôsledku explózií zomreli traja ľudia vrátane osemročného chlapca a 264 osôb bolo zranených, z toho 17 ľudí bolo v kritickom stave. Páchatelia boli bratia čečenského pôvodu narodení v Kirgizsku Džochar a Tamerlan Carnajevovci, ktorí v USA žili niekoľko rokov. Staršieho Tamerlana zabili pri prestrelke s políciou, Džochara ťažko zranili a v roku 2015 odsúdili na trest smrti.

Súd tiež potrestal niekoľkoročnými trestami za marenie vyšetrovania štyroch známych bratov Carnajevových, ktorí sa snažili zamiesť stopy po útočníkoch. Džochar podľa amerického vládneho zdroja povedal, že útok bol pomstou za americkú inváziu do Afganistanu a Iraku.
  • 12. mája 2018 - Jedného mŕtveho a štyroch zranených si vyžiadal útok nožom v centre Paríža. Útočníka, ktorý bol podľa médií čečenského pôvodu, polícia zastrelila. Incident úrady vyšetrujú ako možný teroristický čin. Radikálna organizácia Islamský štát (IS), ktorá sa hlási k väčšine útokov na Západe, útočníka označila za svojho bojovníka.
Amatérske zábery na utekajúcich v oblasti tragédie
8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útoky #Čečenci