Šéf Al-Káidy Zavahrí vyzval ku svätej vojne proti USA

Šéf teroristickej siete al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval k svätej vojne proti Spojeným štátom v súvislosti s dnešným presunom ich ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. Zavahrí tak urobil prostredníctvom videonahrávky, o ktorej dnes informovala agentúra AFP.

14.05.2018 07:19
debata (17)

Zavahrí, ktorý na čele al-Kájdy vystriedal v roku 2011 Usámu bin Ládina, v päťminútovom videu okrem iného povedal, že presun ambasády je dôkazom stroskotania rokovaní Palestínčanov s Izraelom. Na nahrávke nazvanej „Tel Aviv je tiež krajina moslimov“ kritizoval islamské krajiny za to, že podľa neho nepodporujú záujmy moslimov, keď sú členmi OSN, ktorá uznáva Izrael.

Americký prezident Donald Trump podľa Zavahrího „jasne odhalil pravú tvár moderných krížových výprav, na ktorých neplatí pokoj a zmierenie, ale len cesta odporu a svätej vojny“.

Zámer presunúť americkú ambasádu do Jeruzalema oznámil Trump vlani v decembri, čím vystupňoval napätie v regióne a popudil moslimský svet. Za ohrozenie bezpečnosti v oblasti a marenie nádeje na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu ho kritizoval aj rad ďalších krajín či Európska únia. OSN Trumpov krok odsúdila v nezáväznej rezolúcii.

V pondelok sa kvôli presunu ambasády do Jeruzalema, ktoré chcú za hlavné mesto pre svoj štát aj Palestínčania, a v súvislosti so 70. výročím vzniku štátu Izrael čakajú masové protesty najmä v Pásme Gazy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #jeruzalem #veľvyslanectvo USA #al-Káida #Ajman Zawahrí #svätá vojna