Šéf britskej MI5 obvinil Rusko z agresívnych postupov

Generálny riaditeľ britskej kontrarozviedky MI5 Andrew Parker predniesol na bezpečnostnej konferencii v Berlíne prejav, v ktorom odsúdil Rusko za jeho agresívne aktivity v súvislosti s útokom otravnou látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.

14.05.2018 12:11 , aktualizované: 12:24
Andrew Parker Foto: ,
Generálny riaditeľ britskej kontrarozviedky MI5 Andrew Parker.
debata (52)

Útok sa odohral v anglickom meste Salisbury a Británia z neho obviňuje Rusko.

Parker vo svojom prvom verejnom vystúpení od útoku, ku ktorému došlo 4. marca, obvinil Moskvu z využívania svojich špiónov a príslušníkov ozbrojených síl na „nehanebné porušovanie medzinárodného práva“. Ak bude Rusko postupovať tak, ako postupuje, riskuje, „že sa stane ešte izolovanejším vydedencom“, približuje na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News.

V súvislosti s dezinformačnou kampaňou, ktorú Rusko po útoku na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru rozpútalo, je podľa Parkera nevyhnutné „vrhnúť svetlo do hmly lží, poloprávd a prekrúcania, ktorá sa valí z ich (ruskej) propagandistickej mašinérie“.

Vo svojom prejave, ktorý bol prvým vystúpením úradujúceho šéfa MI5 mimo územia Británie, sa Parker venoval aj pretrvávajúcej hrozbe extrémistickej organizácie Islamský štát. Ten sa podľa Parkera aj napriek územným stratám na Blízkom východe bude aj naďalej v Európe usilovať o podnikanie čoraz ničivejších a komplexnejších útokov.

Od roku 2016 došlo podľa Parkera v Európe k 45 teroristickým útokom.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #MI5 #Sergej Skripaľ #kauza Skripaľ