Šesťmesačné politické vákuum v Katalánsku sa skončilo, región povedie Quim Torra

Katalánsky parlament zvolil Quima Torru za predsedu vlády.

14.05.2018 14:49 , aktualizované: 16:42
Španielsko Katalánsko Torra hlasovanie torra Foto: ,
Nový katalánsky premiér a separatistický regionálny poslanec Quim Torra.
debata

Jeho kandidatúru podporilo 66 poslancov. Proti sa vyslovilo 65 poslancov. Hlasovania sa zdržali štyria. Informovala o tom televízia TV3.

Torra pred poslancami vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia za premiéra bude pracovať na budovaní nezávislej republiky „s právami pre všetkých“.

„Budeme verní mandátu z referenda o sebaurčení (Katalánska) z 1. októbra (2017): budovať (od Španielska) nezávislý štát, republiku,“ vyhlásil. Uviedol, že „pre španielsky i katalánsky ľud sloboda znamená republiku“.

Blízky spolupracovník Puigdemonta

Torra súčasne podľa agentúry CNA vyzval prívržencov i odporcov nezávislosti Katalánska od Španielska, aby pristúpili k sebareflexii – kým prví by podľa neho mali uznať, že sa dopustili chýb, druhí by mali akceptovať, že väznenie, exil, stíhanie občanov za ich názory a realizáciu ich občianskych a politických práv sú neprijateľné.

Dodal, že chce vytvoriť „exilovú štátnu radu“ na čele s „legitímnym prezidentom“ Katalánska Carlesom Puigdemontom. Zároveň avizoval zriadenie ústavodarného zhromaždenia, ktoré by pripravilo ústavu pre katalánsku republiku.

Torra je považovaný za blízkeho spojenca expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý bojuje proti svojmu vydaniu z Nemecka na trestné stíhanie do Španielska.

Torra ešte v sobotu nezískal absolútnu väčšinu potrebnú v prvom kole hlasovania. Jeho zvolenie zastavili štyria nehlasujúci poslanci z ľavicovo orientovanej a euroskeptickej strany Kandidatúra národnej jednoty (CUP), ktorá presadzuje nezávislosť Katalánska. Tí následne v nedeľu vyhlásili, že umožnia, aby sa premiérom stal Torra.

Na zvolenie Torru bola v druhom kole potrebná iba jednoduchá väčšina. Vedenie strany CUP sa vopred rozhodlo, že táto štvorica poslancov sa v pondelok opäť zdrží hlasovania. Torra tak v'daka tomuto kroku získal viac hlasov vo svoj prospech.

Vládu musia mať do 22. mája

Zvolením Torru za nového regionálneho lídra sa zavŕši prevzatie moci španielskej ústrednej vlády nad regionálnymi záležitosťami tohto separatistického regiónu na severovýchode krajiny. Ide o súčasť opatrení Madridu po jeho tvrdom zásahu proti ilegálnemu vyhláseniu nezávislosti Katalánska vlani v októbri.

Napriek tomu, že v decembrových regionálnych voľbách si tu zachovali tesnú väčšinu separatistické strany, španielske súdy zablokovali snahy o zvolenie dvoch separatistov čakajúcich vo väzení na proces a bývalého katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta, ktorý sa nachádza už niekoľko mesiacov v exile.

Nová regionálna vláda Katalánska sa musí vytvoriť do 22. mája, inak budú vypísané nové voľby. CUP vzhľadom na značný nesúhlas s ostatnými stranami v separatistickej väčšinovej koalícii oznámila, že už nebude súčasťou regionálnej vlády a hodlá sa ujať „aktívnej opozičnej úlohy“, dopĺňa agentúra DPA.

Puigdemont vo štvrtok stiahol svoju kandidatúru a navrhol, aby sa novým katalánskym premiérom stal Torra. Puigdemont bol predsedom katalánskej vlády od januára 2016 do vlaňajšieho októbra.

Quim Torra (55)

  • 55-ročný politik, ktorý nie je síce veľmi známym, ale za nezávislosť Katalánska sa zasadzuje už celé roky.
  • Vzdelaním je právnik. Spočiatku pôsobil ako advokát v Barcelone, od roku 1987 pracoval vo Švajčiarsku pre poisťovaciu spoločnosť Winterthur Assurances.
  • Po 20 rokoch sa vrátil do Katalánska a začal sa venovať žurnalistike. V roku 2008 založil vlastné vydavateľstvo A Contra Vent, pričom sa dostal do povedomia verejnosti vydávaním článkov katalánskych novinárov z 20. rokov 20. storočia.
Quim Torra opúšťa katalánsky parlament po jeho... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Quim Torra Quim Torra opúšťa katalánsky parlament po jeho zvolení za premiéra.
  • V roku 2012 bol vymenovaný za riaditeľa kultúrnej ustanovizne El Born Center. V roku 2015 sa tejto funkcie vzdal a stal sa riaditeľom kultúrnej revue Revista de Catalunya. V roku 2015 sa stal na niekoľko mesiacov predsedom združenia Ómnium Cultural, ktoré propaguje katalánsky jazyk a kultúru.
  • Od roku 2011 je členom Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC), ktoré sa domáha politickej nezávislosti Katalánska.
  • V roku 2011 sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu obrátil so sťažnosťou, ktorý sa týkala nového autonómneho štatútu pre Katalánsko z roku 2006. Súd však jeho sťažnosť v roku 2012 zamietol.
  • Poslancom katalánskeho parlamentu sa stal v roku 2017, keď v jednom z barcelonských volebných obvodov kandidoval za koalíciu Spoločne pre Katalánsko (JxCat).
debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #Carles Puigdemont #katalánska kríza #Quim Torra