Pri hraniciach s Gazou zastrelili izraelskí vojaci 52 Palestínčanov, Turecko i Egypt streľbu odsúdili

Na najmenej 52 stúpol počet Palestínčanov, ktorí prišli v pondelok o život v dôsledku streľby izraelskej armády na hraniciach s pásmom Gazy. Počet zranených pri izraelskej ostrej paľbe sa vyšplhal na 1200.

14.05.2018 15:40 , aktualizované: 20:57
palestína protest Foto: ,
Palestínski demonštranti počas protestu proti presťahovaniu amerického veľvyslanectva.
debata (83)

Podľa izraelskej armády boli traja Palestínčania zabití, keď sa snažili umiestniť pri pohraničnom plote výbušné zariadenie. Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35-tisíc Palestínčanov, uviedla armáda s tým, že demonštranti hádžu na vojakov zápalné bomby, kamene a iné predmety.

Protesty Palestínčanov sú namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy, ako aj proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, naplánovanému na pondelňajšie popoludnie.

Izrael varoval v pondelok obyvateľov pásma Gazy, aby sa počas plánovaných hromadných protestov nepribližovali k izraelským hraniciam, lebo tým môžu ohroziť svoje zdravie alebo život.

Izrael „zasiahne proti akémukoľvek pokusu o poškodenie bezpečnostného plota alebo proti pokusom o ohrozenie zdravia príslušníkov izraelských ozbrojených síl,“ uvádza sa na letákoch, ktoré v pondelok nad pásmom Gazy zhadzovali lietadlá izraelských vzdušných síl.

Požiarne vozidlo je vidieť v horiacej oblasti...
Izraelskí vojaci hliadkujú na izraelskej strane...
+2Zraneného Palestínčana evakuujú počas protestu...

Streľbu Izraela odsúdili Egypt, Turecko i organizácia moslimských krajín

Egypt odsúdil v pondelok smrť desiatok palestínskych demonštrantov, ktorých zastrelili príslušníci izraelskej armády v blízkosti hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom.

Ministerstvo zahraničných vecí v Káhire vydalo v pondelok vyhlásenie, v ktorom odsúdilo „použitie sily proti mierovým pochodom“. Varovalo taktiež pred „negatívnymi dôsledkami takejto vážnej eskalácie na palestínskych okupovaných územiach“.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn odsúdil udalosti na hranici Izraela s palestínskym Pásmom Gazy, ktoré označil za šokujúce násilie. Ako napísal vo vyhlásení na twitteri, tí, ktorí sú za toto nehorázne porušovanie ľudských práv zodpovední, by mali byť postavení pred spravodlivosť. Británia i Francúzsko vyzvali všetky strany konfliktu k zdržanlivosti.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo prostredníctvom vyhlásenia presun amerického veľvyslanectva v Izraeli a uviedlo, že Spojené štáty porušili medzinárodné právo a zničili mierový proces. „Odsudzujeme masaker vykonaný izraelskými bezpečnostnými silami, povzbudenými týmto krokom, voči Palestínčanom zúčastňujúcim sa na pokojných demonštráciách,“ píše sa vo vyhlásení. Minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu označil postup Izraela za „štátny teror“.

Organizácia islamskej spolupráce (OIC), najväčší orgán združujúci moslimské krajiny na svete, „ostro odmieta a odsudzuje žalostný čin“ Bieleho domu presťahovať americké veľvyslanectvo v Jeruzaleme z Tel Avivu do Jeruzalema, uvádza sa v pondelňajšom vyhlásení.

Podľa tohto 57-členného orgánu je presťahovanie veľvyslanectva „útokom na historické, zákonné, prirodzené a národné práva palestínskeho ľudu“. Američania sa tak dopustili „urážky medzinárodného mieru a bezpečnosti“.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #úmrtia