Palestínsky prezident označil americké veľvyslanectvo v Jeruzaleme za osadu

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás neprijme žiadny mierový návrh, ktorý predloží vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prezident takto reagoval na pondelňajšie presťahovanie amerického veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema.

14.05.2018 21:15
Palestína, prezident, Abbás Foto: ,
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás.
debata (3)

„Toto nie je veľvyslanectvo, toto je predsunutá americká osada v Jeruzaleme,“ povedal Abbás odkazujúc na izraelské osady, ktoré židovský štát buduje územiach prislúchajúcich Palestínčanom.

Palestínsky líder ďalej vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo „masakre“ spáchané izraelskými vojakmi, píše agentúra AP.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn reagoval na pondelňajšie ozbrojené strety na hraniciach Izraela s pásmom Gazy vyhlásením na Twitteri: „Ostrá streľba Izraela v Gaze sa musí skončiť, a to hneď.“ Zajd odsúdil „šokujúce zabitie“ desiatok osôb a požiadal o rešpektovanie ľudských životov. Toto „poburujúce porušenie ľudských práv“ treba podľa neho potrestať.

Palestínske zdravotnícke zdroje medzičasom aktualizovali tragickú bilanciu pondelňajšej streľby na hranici pásma Gazy s Izraelom na najmenej 52 mŕtvych. Počet zranených sa vyšplhal na približne 1200.
N a protestoch, ktoré sa konali počas slávnostného otvárania amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, sa zúčastnilo viac ako 35-tisíc Palestínčanov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #Mahmúd Abbás