Putin otvoril 'stavbu storočia,' most spájajúci Rusko s Krymom

S veľkou slávou v utorok otvorili most cez Kerčský prieliv spájajúci Krym anektovaný Ruskom s ruskou pevninou. Za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina pre automobily otvorili komunikáciu, od ktorej si Moskva sľubuje nielen niekoľkonásobne vyšší príliv turistov na zabraný polostrov, ale hlavne lepšie zásobovanie Krymu a rozšírenie jeho hospodárskych kapacít.

15.05.2018 07:28 , aktualizované: 17:33
Putin Foto: ,
"Poďme na to!" povedal šéf Kremľa predtým, ako nasadol do kabíny oranžového nákladného automobilu Kamaz, ktorým prešiel cez nový most. Odkazoval tým na slávny výrok prvého muža vo vesmíre, sovietskeho kozmonauta Jurija Gagarina.
debata (841)

„Poďme na to!“ povedal šéf Kremľa predtým, ako nasadol do kabíny oranžového nákladného automobilu Kamaz, ktorým prešiel cez nový most. Odkazoval tým na slávny výrok prvého muža vo vesmíre, sovietskeho kozmonauta Jurija Gagarina.

Putin auto šoféroval a na mieste spolujazdca sedel Alexandr Ostrovskij, riaditeľ spoločnosti SGM-Most, ktorá bola generálnym dodávateľom celej stavby. Prenos z otvorenia mosta vysielala ruská štátna televízia.

V konvoji vedenom Vladimirom Putinom prešlo cez most z ruskej na krymskú stranu približne 35 vozidiel.

Po násilnom obsadení ukrajinského polostrova v roku 2014 zavládol medzi ruskojazyčnými obyvateľmi Krymu veľký optimizmus, ktorý ale postupne ochladol v dôsledku problémov s nedostatkom elektriny, surovín a vody.

Krym už nie je izolovaný

Cesta smerujúca na sever na Ukrajinu zostala zatvorená a polostrov sa potýkal s veľkými dopravnými problémami. Spojenie s ruskou pevninou obstarávali trajekty, ktorých prevádzka často viazla vinou nepriaznivého počasia.

Pohľad na most spájajúci Rusko s Krymom tesne...
Ruský prezident Vladimir Putin (druhý sprava) v...
+3Novinárka fotí nový 19-kilometrov dlhý most...

Vybudovanie mosta sa pre Kremeľ stalo prioritou a v Rusku bolo označované za stavbu storočia.

Začalo vo februári 2016, stavba podľa oficiálnych údajov po dokončení bude stáť celkovo 228 miliárd rubľov.

Most, ktorý je v Rusku najväčší, je dlhý 19 kilometrov. Začína sa na Tamanskom polostrove v ruskom Krasnodarskom kraji a cez ostrov Tuzla smeruje na západ cez Kerčský prieliv na krymský Kerčský polostrov. Projektovaná priepustnosť je 40 000 automobilov počas 24 hodín. Vlakových súprav má cez most prejsť až 47 denne.

zväčšiť
most Krym - Rusko, infografika

Automobilová prevádzka na moste sa začne v stredu ráno. Tonáž automobilov je zatiaľ obmedzená 3,5 tonami, železničná trať bude dokončená na budúci rok.

Negatívne následky pre Ukrajinu

„Most sa okupantom bude určite hodiť, až budú utekať z nášho Krymu,“ komentoval stavbu ukrajinský prezident Petro Porošenko a zdôraznil, že aj napriek všetkým snahám Ruska legitimizovať dočasnú okupáciu ukrajinského polostrova bude Ukrajina ďalej brániť svoje práva.

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman agentúre AFP povedal, že „ruský okupant“ sa mostom postaveným na anektovanom polostrove „vysmieva“ medzinárodnému právu, pretože porušuje územnú celistvosť Ukrajiny.

Podľa odborníkov citovaných agentúrou Interfax je most významným hospodárskym aj politickým povzbudením Ruska a pre Ukrajinu môže mať negatívne následky. Bývalý ukrajinský minister hospodárstva Viktor Suslov očakáva oživenie turistického ruchu a v dôsledku pravdepodobného ekonomického rastu aj zníženie tlaku na dotácie z ruského štátneho rozpočtu.

Význam mosta môže byť podľa ukrajinského exministra aj vojenský, pretože v prípade vojnového ohrozenia most uľahčuje armádnu logistiku pri prísune vojsk a výzbroje. Ústretovosť etnických Rusov žijúcich na Kryme voči Moskve sa nepochybne zvýši.

Ukrajina naopak podľa Suslova stratí príjmy z tranzitu na Krym, ale straty budú hlavne politické. „Krym teraz bude ešte pevnejšie pripútaný k Rusku a obyvateľstvo polostrova bude ešte viac pororuské,“ predpovedal bývalý ukrajinský minister.

841 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Krym #Kerčský prieliv