Získali džihádisti neplatenú reklamu?

Konflikt, ktorý napĺňal dejiny terorizmu, môže napísať novú kapitolu. Čo získali presunutím americkej ambasády do Jeruzalema džihádisti? Šéf Al-Kajdá Ajman Zaváhrí ich na zverejnenej nahrávke vyzval na svätú vojnu. A hoci ide o pravidelnú propagačnú agitáciu, dianie súvisiace s izraelsko-palestínskym konfliktom oživilo motív, ktorý islamistickí radikáli používajú desaťročia.

15.05.2018 10:00
Palestína Izrael Gaza protest Foto: ,
Palestínčania na hranici s pásmom Gazy protestovali proti presťahovaniu veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema.
debata (27)

Po útokoch na New York a Pentagon 11. septembra 2001 na Egypťana Zaváhrího vypísali Američania odmenu 25 miliónov dolárov. Na čelo Al-Kajdá nastúpil po smrti Usamu bin Ládina. Lídrom krvavého džihádistického hnutia sa v posledných rokoch stala teroristická organizácia Islamský štát (IS). Al-Kajdá však nikam nezmizla a teraz Zaváhrí opakuje tvrdenia z minulosti, že USA sú prvotným nepriateľom moslimov a armády neveriacich musia opustiť zem proroka Mohameda.

Kto je terč?

"Zaváhrí je na džihádistickej scéne pol storočia. Tieto veci hovorí o Jeruzaleme odjakživa. Pripomína, že ovládnutie mesta je pre džihádistov konečný cieľ. Tvrdil to aj v rokoch 2004 až 2005 Abú Musab az-Zarkáví, šéf Al-Kajdá v Iraku,“ povedal pre Pravdu Kacper Rekawek, šéf programu obrany a bezpečnosti v Globsec Policy Institute "Na druhej strane Al-Kajdá nikdy nebola príliš úspešná pri útokoch na Izrael. Otázka Jeruzalemu je však snaha ukázať, aká je dôležitá. Existujú obavy, že džihádisti budú útočiť na Američanov, lebo to Al-Kajdá tiež hovorí stále. Nie som si však istý, či vyjadrenie Zaváhrího zhoršuje situáciu. Kapacity Al-Kajdá sú menšie ako možnosti IS. Aj čo sa týka spontánnych útokov, aký sme videli cez víkend v Paríži,“ tvrdí Rekawek.

"Som presvedčený, že všetci americkí experti zaoberajúci sa hodnotením hrozieb budú šťastní, keď sa v najbližších mesiacoch nič nestane,“ reagoval pre Pravdu Edwin Bakker, riaditeľ Inštitútu pre bezpečnosť a globálne vzťahy na Leidenskej univerzite.

Podľa odborníka po presunutí veľvyslanectva USA do Jeruzalema môžu byť terčom spontánnych útokov rôzne americké ambasády. "Možno aj mäkšie ciele. Je jasné, že presunutie ambasády do Jeruzalema je vnímané v istých kruhoch ako provokácia. Americké veľvyslanectvo v Jeruzaleme je len symbolický krok, ale je to darček pre skupiny ako Al-Kajdá, IS a ďalšie. Blízky východ je región, kde sú symboly dôležité,“ povedal Bakker.

"Terčom môžu byť aj americké jednotky v Sýrii či Iraku. Okrem toho majú krajiny ako Katar, Bahrajn, ale do istej miery aj Kuvajt na svojom území americkú vojenskú infraštruktúru. Sú to štáty, ktoré nekontrolujú na 100 percent džihádistov. Takže je tu riziko útokov na tieto ciele, ale vieme, že teroristi radi idú po jednoduchších terčoch, ako sú americké ozbrojené sily,“ pripomenul expert na Blízky východ Wolfgang Mühlberger z Fínskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy.

Vďační džihádisti

Odborník vysvetľuje, že izraelsko-palestínsky konflikt bol v posledných rokoch v úzadí pozornosti. Tá sa sústredila na udalosti arabskej jari, ktorá sa začala v roku 2011.

"Izraelsko-palestínsky konflikt bol z rôznych dôvodov centrálnym problémom v regióne po desaťročia. Zmenilo sa to za posledné roky a má to dôvody. V skutočnosti sme na Blízkom východe svedkami horších konfliktov. Sú to vojny v Sýrii a v Jemene alebo boj s IS v Iraku či nepokoje v Líbyi. Je to teda veľké množstvo nevyriešených problémov a bezpečnostných otázok,“ povedal Mühlberger.

"Všetko, čo do hry vracia izraelsko-palestínsky konflikt, je pre džihádistické organizácie vítané. Otvorenie americkej ambasády v Jeruzaleme je takmer ako neplatená reklama na myšlienky Al-Kajdá. Džihádistické organizácie sú pravdepodobne vďačné, že k tomu došlo. Oživilo to starý motív izraelsko-palestínskeho konfliktu a umožňuje im to poukázať na niečo konkrétne,“ myslí si Mühlberger.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #veľvyslanectvo USA #džihádisti