Čína vyzvala KĽDR, aby uskutočnila plánovaný summit s Trumpom

Čína v stredu vyzvala svojho spojenca Severnú Kóreu, aby uskutočnila plánovaný summit so Spojenými štátmi. Peking sa tak vyjadril po tom, ako Pchjongjang pohrozil zrušením stretnutia severokórejského lídra Kim Čong-una s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

15.05.2018 21:04 , aktualizované: 16.05.2018 06:24
North Korea Foto:
Na snímke líder KĽDR Kim Čong-un.
debata (61)

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang uviedol, že obe strany by mali zaistiť, aby summit prebehol podľa plánov a priniesol reálne výsledky.

Predstaviteľ Severnej Kórey v stredu vyhlásil, že jeho krajina nemá záujem o summit so Spojenými štátmi, ak bude stáť na „jednostranných“ požiadavkách, aby sa Pchjongjang vzdal jadrových zbraní. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Severná Kórea (KĽDR) ešte možno znovu zváži, či sa zúčastní na summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ak budú USA trvať na tom, aby sa vzdala nukleárnych zbraní, dodal diplomat Kim Kje-kwan.

Mimoriadne očakávané historické stretnutie Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa má konať 12. júna, pripomenula britská spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke.

Stretnutie sa naplánovalo práve preto, že Severná Kórea oznámila, že je pripravená vzdať sa programu na vývoj jadrových zbraní.

Avšak Sever v utorok zrušil rozhovory s Južnou Kóreou, pretože ho rozhnevalo jej spoločné vojenské cvičenie so Spojenými štátmi.

Severokórejské štátne médiá v stredu citovali námestníka ministra zahraničných vecí Kim Kje-kwana, ktorý povedal, že ak „nás USA budú tlačiť do kúta a jednostranne požadovať, aby sme sa vzdali jadrových zbraní, už viac nebudeme mať záujem o rozhovory a budeme uvažovať, či prídeme na blížiaci sa summit KĽDR-USA“.

Kim hrozil zrušením summitu už v utorok

Severná Kórea pohrozila zrušením plánovaného stretnutia tamojšieho vodcu s americkým prezidentom v dôsledku pokračovania spoločného cvičenia americkej a juhokórejskej armády. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Pchjongjang zároveň z toho istého dôvodu zrušil ďalšie kolo medzikórejských rozhovorov na vysokej úrovni, ktoré bolo naplánované na stredu.

Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey mali v stredu diskutovať o následných opatreniach v súvislosti s dohodami, ktoré ich lídri uzavreli v apríli na historickom medzikórejskom summite.

Stretnutie sa malo konať na južnej strane pohraničnej dediny Pchanmundžom (tzv. Dedinka prímeria) v demilitarizovanej zóne Kórejského polostrova.

Severokórejská tlačová agentúra uviedla, že manévre juhokórejských a amerických vzdušných síl s názvom Maximum Thunder sú nácvikom invázie do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a provokáciou v čase utužovania medzikórejských vzťahov, dodal Jonhap.

Južná Kórea bude pokračovať v spoločnom vojenskom cvičení s USA

Juhokórejské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov bude pokračovať napriek nahnevanej reakcii Pchjongjangu, ktorý zrušil plánované stredajšie medzikórejské rozhovory na vysokej úrovni.

Hovorca ministerstva obrany povedal, že spoločné manévre s názvom Maximum Thunder majú predovšetkým zlepšiť schopnosti pilotov a nie sú nácvikom útoku.

Manévre vzdušných síl, ktoré sa podľa tlačovej agentúry AP začali v pondelok a údajne sa na nich zúčastňuje približne 100 lietadiel, budú pokračovať prinajmenšom do 25. mája.

Pchjongjang dlhodobo odsudzuje takéto spoločné vojenské cvičenia svojich rivalov a označuje ich za nácvik invázie do Severnej Kórey (KĽDR).

61 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una