Sýrska vláda prevzala kontrolu nad enklávou povstalcov v provincii Homs

Sýrske vládne zložky získali úplnú kontrolu nad poslednou enklávou povstalcov vo vidieckej oblasti, ktorá sa nachádza v severnej časti provincie Homs, uviedla agentúra AP.

15.05.2018 22:03
Sýria Damask Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Informáciu pôvodne priniesla televízna stanica al-Ichbáríja s odvolaním sa na predstaviteľa sýrskych bezpečnostných zložiek. Polícia a armáda začali podľa neho v severnej vidieckej oblasti Homsu rozmiestňovať svoje jednotky, čím obnovujú vládnu kontrolu.

„Vyhlasujeme, že sme triumfovali nad terorizmom, a deklarujeme, že sme prekonali terorizmus v provincii Homs,“ povedal nemenovaný vojak pre al-Ichbáríju. „Od dnešného dňa sa severné vidiecke oblasti Homsu začnú vracať do normálneho života.“

Povstalci sa dohodli, že vláde uvoľnia vidiecke oblasti v severnom Homse v súlade s dohodou uzatvorenou začiatkom mája. Tí povstalci a civilisti, ktorí odmietli ďalej žiť pod kontrolou vlády, sa mohli presunúť na iné povstalcami kontrolované územia v severnej Sýrii.

Podľa aktivistov a štátnej televízie využilo túto možnosť približne 27-tisí civilistov a ozbrojencov, ktorí sa v uplynulých dňoch odsunuli z tejto časti Homsu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Homs #Sýria #povstalci