Po boji s horúčavou a metánom našli poľskí záchranári telo nezvestného banníka

Záchranári našli mŕtveho posledného z nezvestných baníkov z bane Zofiówka na juhu Poľska. Oznámila to televízia TVN 24 s odvolaním sa na spoločnosť JSW, ktorej baňa patrí. Nešťastie, ku ktorému došlo pred 11 dňami, si celkovo vyžiadalo päť životov, dvoch baníkov sa podarilo zachrániť.

16.05.2018 09:33
Poľsko baňa uhoľná nešťastie baníci obeť Zofiówka Foto: ,
Rodiny nezvestných baníkov čakali pred uhoľnou baňou Zofiówka v meste Jastrzębie-Zdrój na juhu Poľska.
debata (1)
Otras pôdy 5. mája uväznil v uhoľnej bani v meste Jastrzembie-Zdrój neďaleko Katovíc v hĺbke asi 900 metrov sedem baníkov. Záchranári dvoch z nich dopravili na povrch, dvaja baníci prišli o život a traja boli odvtedy nezvestní. Minulý víkend, týždeň po otrasoch, sa záchrannému tímu po odčerpaní vody zo zaplavenej sekcie podarilo nájsť dve telá.

Pozostatky posledného z nezvestných baníkov našli záchranári uväznené pod konštrukciou v zrútenej časti banskej chodby. „Záchranári ho prepraví na základňu v podzemí a následne na povrch. Môže to trvať niekoľko hodín,“ uviedla JSW v noci na dnes.

Pomohli psy i námorníci

Záchranná operácia prebiehala podľa televízie v „extrémnych podmienkach“, záchranári sa museli vysporiadať s vodou, ktorá zaplavila zničenú chodbu, s kusmi zrútenej konštrukcie a zariadenia aj s vysokou teplotou alebo metánom. Do pátrania po nezvestných boli nasadení špeciálne vycvičené psy a vojenské námorníctvo ponúklo diaľkovo ovládané roboty.

Mesto Jastrzembie-Zdrój, ktoré sa nachádza neďaleko českých hraníc, aj firma JSW vyhlásili v pondelok kvôli tragédii týždenný smútok.

JSW je najväčší producent uhlia v Európskej únii. Jeho ťažba zamestnáva v Poľsku na 83.000 ľudí. Vlani si nešťastie spätá s ťažbou vyžiadala 15 životov, poznamenala agentúra Reuters. Zemetrasenie z 5. mája o sile 3,4 stupňa bolo najsilnejšie, aké kedy bolo zaznamenaných v bani Zofiówka, kde sa čierne uhlie ťaží od konca 60. rokov minulého storočia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #banské nešťastie #záchranná akcia