Viac ako polovica Rusov sa bojí, že vojna v Sýrii sa zmení na tretiu svetovú

Viac ako polovica Rusov, konkrétne 57 percent, sa obáva, aby konflikt v Sýrii neprerástol do tretej svetovej vojny. Vyplýva to z prieskumu nezávislého strediska Levada, o ktorého výsledkoch informovali ruské médiá.

16.05.2018 12:33
Al Báb, Sýria, bojovníci, boj, vojna, dom,... Foto: ,
Príslušníci sýrskej umiernenej opozície oddychujú pri ohni počas prestávky v bojoch o mesto Al Báb severovýchodne od Aleppa.
debata (47)

Podľa prieskumu 16 percent opýtaných má „silné obavy“, aby sýrsky konflikt neprerástol v konflikt globálny, ďalších 41 percent účastníkov pripustilo „isté obavy“ v tomto smere. Naopak 38 percent nemalo žiadne zvláštne či vôbec žiadne obavy z vypuknutia tretej svetovej vojny.

Podobný prieskum podniklo rovnaké stredisko na jeseň 2016 a vtedy obavy z globalizácie sýrskeho konfliktu vyjadrilo 48 percent Rusov.

Sociológovia vysvetľujú rast obáv zo svetovej vojny ako dôsledok vyostrenia konfliktu v Sýrii v podobe, v akej je zobrazovaný v médiách. „Okrem toho je tu všeobecne rastúca nestabilita a nepredvídateľnosť medzinárodných vzťahov,“ uviedol Stepan Gončarov z Levady.

Bojí sa aj Západ

Obavy z vypuknutia globálneho konfliktu kvôli Sýrii zaznievajú aj na Západe, podotkla ruská redakcia BBC na svojom webe a pripomenula januárový prieskum spoločnosti YouGov medzi obyvateľmi deviatich západných krajín.

Obavy, že svet sa blíži k novej svetovej vojne, vyjadrilo vtedy 64 percent opýtaných Američanov či 61 percent Britov. BBC tiež podotkla, že podľa prieskumov Rusi podporujú ruské ťaženie v Sýrii v oveľa menšej miere, než v prípade konfliktu na východe Ukrajiny. Napríklad vlani v septembri, dva roky po začiatku ťaženia, bola za ukončenie operácie skoro polovička opýtaných. Len 30 percent sa vyslovilo za pokračovanie.

Konflikt v Sýrii trvá od roku 2011. Rusko sa v ňom vojensky angažuje od jesene 2015, keď ruské lietadlá začali bombardovať odporcov režimu Bašára Asada, ruského spojenca v Damasku, kritizovaného Západom. Situácia sa prudko vyostrila po údajnom nasadení chemických zbraní, na čo USA, Británia a Francúzsko zareagovali raketovými útokmi na objekty spojené s výrobou chemických zbraní. Ku konfrontácii medzi veľmocami nedošlo, ruská odpoveď sa obmedzila na tvrdé odsúdenie „agresie proti suverénnemu štátu“.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #obavy #vojna v Sýrii