Kosovská armáda? Ešte je priskoro, vyriešte vzťahy so Srbmi, odkazuje americký generál

Niekdajší vrchný veliteľ síl Severoatlantickej aliancie (NATO) v Európe, americký generál vo výslužbe Wesley Clark sa počas návštevy Prištiny vyslovil proti transformácií súčasných kosovských bezpečnostných zložiek na armádu. Podľa jeho názoru ešte na to nedozrel čas, informovali v stredu tamojšie médiá.

16.05.2018 19:05
KFOR, Kosovo Foto: ,
Jednotky medzinárodnej misie KFOR v Kosove počas cvičenia v Prištine.
debata (7)

Clark sa podľa vlastných slov domnieva, že takýto krok by sa mal urobiť až po úplnej normalizácii srbsko-kosovských vzťahov.

Americký generál sa v Prištine vyjadril aj za zotrvanie síl KFOR v Kosove, kde by mali umožniť ďalší hospodársky rozvoj, investície do ekonomiky, infraštruktúry, energetiky a ďalších odvetví, čo by Kosovo ešte zatraktívnilo pre zahraničných investorov.

Kosovský premiér Ramush Haradinaj v nedávnej minulosti opätovne nastolil otázku transformácie ozbrojených síl, ktorú by však parlament musel schváliť dvojtretinovou väčšinou hlasov. Tie v zákonodarnom zbore súčasná kosovská vláda nemá. Preto Haradinaj zvažuje prípadnú transformáciu na základe legislatívnych zmi­en.

Z Belehradu sa však už opakovane ozvalo, že vytvorenie kosovskej armády by predstavovalo ohrozenie regionálnej bezpečnosti, podobne odmietavo sa k otázke stavia aj srbská komunita v Kosove.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Kosovo