Lídri únie debatovali na večeri najmä o Iráne

Výraznú väčšinu diskusie pri stredajšej spoločnej večeri v bulharskej Sofii venovali prezidenti a premiéri krajín Európskej únie budúcnosti jadrovej zmluvy s Iránom.

16.05.2018 23:36
debata (6)

Podľa diplomatických informácií bolo z atmosféry rokovania zrejmé, že zástupcovia všetkých členských krajín si dohodu želajú udržať aj napriek tomu, že sa ju americký prezident Donald Trump nedávno rozhodol vypovedať.

O dohode o obmedzení iránskeho jadrového programu hovorili šéfovia štátov a vlád viac ako dve a pol hodiny, teda absolútnu väčšinu času z viac než trojhodinovej neformálnej večere. Šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová ich zoznámila s utorkovými rozhovormi ministrov zahraničných vecí Francúzska, Británie, Nemecka a Iránu a spomenula tiež potrebu chrániť hospodárske záujmy európskych krajín a firiem.

Európske krajiny si pritom podľa diplomatov uvedomujú, že existujú pochybnosti okolo iránskeho balistického programu alebo jeho pôsobenia v regióne. Dohoda o jadrovom programe je však napriek tomu funkčná a podľa EÚ výrazne prispieva k bezpečnosti sveta i európskeho regiónu. EÚ sa bude podľa všetkého usilovať o to, aby získala výnimku z amerických sankcií, ktoré by mali USA pre vypovedanie dohody obnoviť. Výnimka však zrejme bude iba dočasná.

Ďalším významnou témou večerného rokovania sú obchodné vzťahy s USA v súvislosti s tým, že na konci mája vyprší dočasná výnimka pre EÚ z amerických ciel na dovoz ocele a hliníka. EÚ dáva najavo, že je ochotná rokovať o liberalizácii obchodu, odmieta však jednať pod nátlakom. Prezidenti a premiéri pri príchode na večeru s novinármi nehovorili. Už popoludní pred nich ale predstúpil predseda únijných summitov Donald Tusk a na adresu amerického prezidenta Trumpa volil ostré výrazy.

Európska únia musí podľa Tuska predovšetkým „náladovému“ postupu Trumpovej administratívy čeliť „jednotnejšie ako kedykoľvek predtým“. Trumpovi však podľa Tuska paradoxne práve preto môže byť EÚ vďačná, pretože ju existujúce atmosféra zbavila všetkých ilúzií a prinútila premýšľať o spôsoboch, ako sa spoliehať predovšetkým na seba.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ #iránska jadrová dohoda