FBI nemôže Trumpa obviniť, len spísať správu

Vyšetrovateľ FBI Robert Mueller oznámil prezidentovým právnym poradcom, že bude rešpektovať nariadenie ministerstva spravodlivosti o neprípustnosti žaloby proti hlave štátu.

17.05.2018 01:12 , aktualizované: 06:00
debata

Poradca Donalda Trumpa Rudy Giuliani to v stredu povedal televízii CNN. Mueller už rok pátra po ruskom zasahovaní do amerických prezidentských volieb v roku 2016, v médiách sa pravidelne objavujú špekulácie, či Trumpa predvolá na výsluch.

„Môžu len spísať správu, nemôžu ho obviniť,“ povedal bývalý newyorský starosta americkej televízii. „Prinajmenšom nám to tak povedali po istom zvažovaní,“ dodal. Podľa CNN sa stanovisko Muellera opiera o dlhodobé presvedčenie ministerstva spravodlivosti a nie o nejaký konkrétny dôkaz, ktorý majú vyšetrovatelia k dispozícii.

Skutočnosť, že FBI nemôže hlavu štátu obviniť, ale Trumpa neočisťuje, usudzuje televízia. Mueller môže napísať správu, ktorá bude obsahovať odporúčania Snemovni reprezentantov. Kongres potom môže rozhodnúť o impeachmentu, teda ústavnej žalobe.

„Stanovisko ministerstva spravodlivosti platné už pred érou (bývalého prezidenta Richarda) Nixona hovorí, že úradujúci prezident nemôže byť obvinený, k slovu musí prísť impeachment. Nejaký čas sa o tom pochybovalo, ale povedali nám, že nemôžu porušovať pravidlá ministerstva spravodlivosti,“ povedal Giuliani.

Zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller by mal svoju prácu ukončiť, pretože má všetky fakty, ktorá na rozhodnutie potrebuje, povedal Giuliani pre Fox News. Vyšetrovanie Muellerovho tímu, zamerané na údajné ruskej zasahovanie do amerických prezidentských volieb, už trvá rok a „je čas povedať dosť,“ konštatoval Giuliani.

Mueller, bývalý riaditeľ FBI, od vlaňajšieho mája prešetruje okrem „ruskej stopy“ aj možnú spoluprácu Trumpová volebného štábu s Moskvou a podozrenie, že prezident či jeho ľudia marili výkon spravodlivosti. Zatiaľ bolo obvinených 19 ľudí vrátane štyroch bývalých volebných spolupracovníkov Trumpa a tri ruské spoločnosti.

Mueller má podľa Giulianiho k dispozícii 1,4 milióna dokumentov a vypočul 28 svedkov. „A nemá nič, čo by mu umožnilo predvolať prezidenta na výsluch,“ poznamenal Trumpov poradca. „Je načase povedať dosť, prezidenta sme už mučili dlho,“ povedal Giuliani v relácii americkej televízie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Rudy Giuliani #Robert Mueller