Tillerson sa obul do 'alternatívnej reality" v USA, skryto kritizoval Trumpa

Za skrytý útok na prezidenta Donalda Trumpa označujú americké médiá stredajší prejav bývalého ministra zahraničia Rexa Tillerson na vojenskej akadémii vo Virgínii.

17.05.2018 05:50
debata (4)

Bývalý šéf diplomacie, ktorého prezident v marci z úradu uvoľnil, varoval pred ohrozením americkej demokracie, ktoré by mohla vyvolať „národné krízy poctivosti a etiky“.

Tillerson poukázal na opakujúce sa útoky na preukázateľné fakty, ktoré by mohli Ameriku pripraviť o jej slobodu. Jedine spoločnosť schopná presadzovať pravdu a vyvracať „alternatívnu realitu“ môže byť podľa bývalého ministra zahraničia slobodná.

„Ak sa naši lídri pokúšajú zatajovať pravdu, alebo my ako národ začneme prijímať alternatívnu realitu, ktorá nie je založená na skutočnostiach, tak sa ako americkí občania ocitneme na ceste k zrieknutiu sa našej slobody,“ povedal Tillerson v príhovore k absolventom Virgínskeho vojenského inštitútu (VMI) v meste Lexington.

Je „povinnosťou každého občana Spojených štátov brániť našu slobodu tak, že bude vedieť rozlišovať medzi tým, čo je a čo nie je pravda,“ povedal Tillerson a dodal, že ak Američania nezačnú bojovať s krízou etiky, tak americká demokracia, ako ju poznajú, vstúpi do obdobia súmraku.

Šesťdesiatšesťročný politík a manažér Trumpa nemenoval, ale podľa agentúry AP jeho kritika očividne mierila na prezidenta USA. Tillerson varoval pred ľuďmi, ktorí „odmietajú alebo ignorujú osvedčených spojencov a popierajú, že zásady voľného obchodu prospievajú globálnemu rastu“.

Trump, ktorý vlani Tillersona prizval do vlády nedlho po svojej januárovej inaugurácii, oznámil jeho vyhadzov na twitteri. Sám potom priznal, že sa s ním osobne nestretol. Vo funkcii Tillersona nahradil bývalý šéf rozviedky CIA Mike Pompeo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Rex Tillerson