Pompeo vyzval presadzovať politiku USA hrdo, pevne a agresívne

Nový americký minister zahraničia Mike Pompeo v stredu svojich kolegov upozornil na "zásadnú oprávnenosť" amerických postojov vo svetovej politike a vyzval ich, aby zahraničnú politiku prezidenta Donalda Trumpa presadzovali "pevne a agresívne".

17.05.2018 06:20
debata (29)

Pompeo, ktorý v apríli prevzal funkciu po bývalom šéfovi diplomacie Rexovi Tillersonovi, k zamestnancom ministerstva prehovoril po svojom vymenovaní prvýkrát.

Americká diplomacia by podľa Pompea mala znovu nadobudnúť svoju hrdosť. Diplomati by mali rokovať s presvedčením, že „americká vec“ je správna.

„Hrdosť nie je drzosť ani chvastanie, je to dôvera v seba samého a vo vlastné idey. V našom prípade je to zásadná oprávnenosť amerických postojov. Je to agresivita podložená odôvodneným vedomím, že naša vec je správna a mimoriadna, že je založená na najvlastnejších amerických zásadách,“ povedal minister.

Úlohou americkej diplomacie je podľa Pompea starať o spoločenstvo ľudskej dôstojnosti, osobnej slobody, demokracie, národnej zvrchovanosti a vlády práva. Úlohou je zároveň zmariť snahy tých, ktorí chcú tieto hodnoty ničiť.

„Musíme byť hrdí a sebaistí, pokiaľ ide o Ameriku a jej hodnoty. Túto diplomatickú hrdosť by sme mali doniesť až na koniec sveta s pokorou a šľachetnosťou, so skúsenosťou a odvahou, ktorú všetci máte,“ povedal minister svojim kolegom.

Téza o návrate „hrdosti“ americkej politiky je podľa agentúry AP Pompeovým obľúbeným heslom, ktoré mnohí zamestnanci ministerstva prijali s úľavou. Vidia v nej ústup od politiky exministra Tillersona, ktorý sa uchýlil k výrazným rozpočtovým škrtom a obmedzovaniu diplomatického personálu.

Pompeo už niektoré Tillersonove rozhodnutia zrušil. Odvolal šestnásťmesačný zákaz prijímania nových pracovníkov a znovu povolil manželkám diplomatov, aby boli zamestnané na veľvyslanectvách USA v cudzine.

„Máme šťastie, že náš prezident si cení sily diplomacie a rozumie jej, že vie, že musíme využívať všetky zbrane nášho diplomatického arzenálu,“ povedal Pompeo.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Mike Pompeo