USA žiadali KĽDR, aby poslala do zámoria časť jadrových hlavíc

Spojené štáty požadovali od Severnej Kórey, aby počas pol roka odoslala do zámoria niektoré svoje jadrové hlavice, medzikontinentálne balistické rakety a ďalšie jadrový materiál. Napísal to vo štvrtok japonský denník Asahi s odvolaním sa na niekoľko zdrojov oboznámených so severokórejskou problematikou.

17.05.2018 07:47
debata (34)

Americký minister zahraničia Mike Pompeo podľa japonského denníka povedal počas nedávneho stretnutia severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, že Washington môže vyradiť KĽDR zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus, ak sa Severná Kórea niektorých jadrových prostriedkov zbaví.

Ak sa Severná Kórea zaviaže na summite s USA naplánovanom na 12 júna k úplnej, overiteľnej a nezvratnej denuklearizácii, zváži Washington záruky Kimovi a zapracuje toto stanovisko do spoločného vyhlásenia oboch vodcov, napísal denník Asahi.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že Pchjongjang v minulých dňoch spochybnil organizovanie summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unom pre spoločné manévre USA a Južnej Kórey. Cvičenie Severná Kórea označila za provokáciu a zrušila naplánované konzultácie so Soulom.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #denuklearizácia Kórejského polostrova