Porošenko ustúpil Maďarsku, stiahol sporný návrh novely o občianstve

Ukrajinský prezident Petro Porošenko stiahol v stredu návrh novely zákona o občianstve, ktorý predložil v apríli parlamentu a ostro ho kritizovalo maďarské ministerstvo zahraničných vecí. Uviedol to vo štvrtok spravodajský server privatbankar.hu.

17.05.2018 10:15
debata (2)

V zmysle tohto návrhu by okrem iného zbavili ukrajinského občianstva tých, ktorí by sa zúčastnili na voľbách iného štátu, prípadne by pri vstupe na Ukrajinu použili zahraničný pas.

Novela síce pôvodne mala riešiť obyvateľov Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova Krym, avšak platila by rovnako aj na všetkých občanov krajiny, teda aj na Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti, píše server.

Koncom apríla šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó povedal, že Kyjev by schválením tohto návrhu novely zákona urobil ďalší krok v potláčaní práv národnostných menšín.

Szijjártó sa podľa agentúry MTI v stredu znova obrátil listom na generálneho tajomníka Rady Európy Thorbjörna Jaglanda, ktorému pripomenul, že Ukrajina dosiaľ nepozastavila platnosť zákona o vzdelávaní, ktorý porušuje práva maďarskej menšiny na vzdelávanie v materskom jazyku.

Maďarsko pre sporný školský zákon vetovalo zvolanie schôdzky výboru ministrov NATO-Ukrajina, ktorá sa mala konať 14. a 15. februára. Ukrajinský zákon o vzdelávaní, ktorý nadobudol platnosť vlani v októbri, vyvolal obavy a protesty v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a Moldavsku. Spor je najmä o článok 7, v ktorom sa píše, že ukrajinský štát bude garantovať vzdelávanie od 5. triedy základnej školy len v ukrajinčine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #zákon o občianstve #Ukrajina #Petro Porošenko