Rusi sú o krok bližšie k odvetným protiamerickým sankciám

Poslanci ruskej Štátnej dumy schválili vo štvrtok v druhom čítaní návrh zákona o odvetných sankciách voči Spojeným štátom a ďalším krajinám. Očakáva sa, že posledné, tretie čítanie sa uskutoční 22. mája, informovala agentúra TASS.

17.05.2018 13:14
debata (86)

Návrh predložila v apríli na schválenie skupina poslancov Dumy (dolnej komory ruského parlamentu) vrátane jej predsedu Viačeslava Volodina. Predpokladá možnosť odvetných opatrení voči Spojeným štátom a ďalším krajinám, ktoré na Moskvu uvalili sankcie.

Vláda bude oprávnená zaviesť na základe pokynov prezidenta množstvo protiopatrení. Zrušiť ich bude môcť, hneď ako ich príčina pominie.

Pred druhým čítaním boli všetky zmienky o špecifických odvetviach, tovaroch a službách odstránené z návrhu a zoznam pravdepodobných protiopatrení sa znížil zo 16 na šesť.

Spoločnosti zo Spojených štátov alebo iných nepriateľských krajín budú mať zakázané účasť na verejnom obstarávaní a privatizácii verejných prostriedkov. Rovnaký zákaz bude platiť pre spoločnosti pôsobiace pod priamou alebo nepriamou kontrolou týchto krajín.

Vláda bude mať právomoc zakázať alebo obmedziť dovoz alebo vývoz výrobkov a surovín do a zo Spojených štátov a iných nepriateľských krajín. Protisankcie sa nebudú vzťahovať na tovary, ktoré môžu do Ruska dovážať ruskí občania alebo cudzinci na súkromné účely.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #duma