Tlač: Nemeckí tajní získali v 90. rokoch vzorku novičku

Nemeckej tajnej službe sa podarilo v 90. rokoch získať vzorku nervovo paralytickej látky novičok, ktorou podľa Británie na začiatku marca v juhoanglickom Salisbury otrávili bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu.

17.05.2018 15:26
Sergej Skripaľ novičok Foto: ,
Vyšetrovatelia v ochranných oblekoch v blízkosti obchodného centra Maltings v Salisbury v Anglicku, kde sa začiatkom marca uskutočnil útok nervovým plynom na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Júliu.
debata (25)

Informoval o tom nemecký denník Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého majú práve vďaka tajnej akcii Spolkovej spravodajskej služby (BND) západoeurópske štáty o látke vyvinutej v Sovietskom zväze dostatok informácií.

Podľa informácií, ktoré zhromaždili novinári štyroch nemeckých médií – denníkov Süddeutsche Zeitung a Die Zeit a televíznych staníc NDR a WDR, ponúkol v 90. rokoch nemeckej rozviedke spoluprácu istý ruský vedec, ktorý sa podieľal na vývoji látky novičok. Neskôr sa Rusom a jeho manželke podarilo do Nemecka prepašovať vzorku nervovo paralytickej látky, ktorá sa v 70. a 80. rokoch vyvíjala v Sovietskom zväze.

Vďaka spolupráci mali Briti protilátku

Po prvej analýze látky vo švédskom laboratóriu sa podľa denníka Süddeutsche Zeitung vtedajší nemecký kancelár Helmut Kohl rozhodol podeliť sa o informácie o novičku so spojencami.

Najneskôr od konca 90. rokov tak podľa nemeckých médií mali k dispozícii vzorku novičku a informácie o jeho zložení nielen v Nemecku, ale aj v USA, Británii, Francúzsku, Holandsku a Kanade. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung je možné, že armádne laboratóriá v týchto krajinách dokonca látku v malom množstve pripravovali, aby vyvinuli protilátky pre prípad nasadenia novičku Ruskom.

Práve vďaka úspešnej spolupráci nemeckej BND s ruským vedcom tak podľa nemeckých médií mohla mať Británia k dispozícii protilátku, ktorú použila pri liečbe Sergeja a Julie Skripaľových.

Spolupráca nemeckej rozviedky s ruským vedcom bola prísne tajná, a je tak možné, že sa o nej nezachovali v archívoch BND žiadne spisy. Vtedajší kancelár Kohl podľa médií dokumenty opisujúce operáciu po prečítaní ničil. Kancelára aj rozviedka BND komentár k informáciám o novičoku odmietli.

Rusko, alebo niekto iný?

Skutočnosti, že Nemecko o novičku a teda o porušovaní medzinárodného dohovoru o chemických zbraniach zo strany Ruska vie, si podľa Süddeutsche Zeitung boli vedomé aj ruskej tajnej služby.

Nemeckí spravodajcovia to totiž svojim kolegom naznačili počas návštevy Helmuta Kohla v Moskve. Pred verejnosťou sa kancelár rozhodol existenciu nervovo paralytickej látky zamlčať, aby nezaťažil svoj dobrý vzťah s ruským prezidentom Borisom Jeľcinom, uviedol nemecký denník.

Britská vláda tvrdí, že za útok v Salisbury je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko. Moskva obvinenia opakovane odmietla a niekoľkokrát uviedla, že podobnú látku mohli vyvíjať krajiny ako Británia, Švédsko, Česko alebo USA.

Český prezident Miloš Zeman pred časom vyhlásil, že sa jed novičok v malom množstve vyrábal aj v ČR. České ministerstvo zahraničia následne zdôraznilo, že v SR sa podobnej látky vyrábajú len v mikroskopickom množstve a že prezident hovoril o látke nesúca iné označenie ako jed použitý v anglickom Salisbury.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Sergej Skripaľ #Novičok #kauza Skripaľ