Poľsko vyhostí Rusku, obvinili ju z hybridných aktivít a informačnej vojny

Poľské úrady chystajú vyhostenie ruskej občianky a ďalším štyrom Rusom zakázali na päť rokov vstup do krajiny na základe obvinení, že sa podieľali na "informačnej vojne" s cieľom vyvolať nepriateľstvo medzi Poliakmi a Ukrajincami.

17.05.2018 21:37
debata (16)

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť vo štvrtok informovala, že zadržala ruskú občianku Jekaterinu C. a vyhostí ju z krajiny. Jekaterinu C., ktorá bola v Poľsku od roku 2013, a štyroch ďalších Rusov agentúra obvinila z „hybridných“ aktivít.

Týmto termínom sa označuje nevojenská ale podvratná taktika, pričom sa predpokladá, že Rusko ju používa na podporovanie svojich záujmov.

Hovorca poľskej Agentúry pre vnútornú bezpečnosť Stanislaw Zaryn uviedol, že snahou poľských úradov je „neutralizovať aktivity dvoch sietí zapojených do ruskej hybridnej a informačnej vojny“ proti Poľsku. Podľa agentúry obvinení Rusi propagovali takú interpretáciu histórie, ktorá by vyvolala nenávisť medzi Ukrajincami a Poliakmi.

Zaryn dodal, že vyšetrovanie sa týka aj poľských občanov, ktorí spolupracovali s Rusmi a boli financovaní, aby podnikali konkrétne akcie „proti Poľsku a v záujme Ruska“.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #vyhostenie #Ukrajina #propaganda #hybridná vojna