Rusi vyšetrujú amerického novinára, ktorý odporučil zničiť most na Krym

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý je považovaný za obdobu americkej FBI, rozbehol vyšetrovanie novinára Toma Rogana z konzervatívneho digitálneho magazínu The Washington Examiner, ktorý odporučil Ukrajincom vyhodiť do vzduchu most na Krym. Novinár svoje slová neľutuje.

18.05.2018 01:30
most Krym - Rusko Foto: ,
Novinárka fotí nový 19-kilometrov dlhý most ponad Kerčský prieliv, ktorý spája juhoruský Krasnodarský kraj s polostrovom Krym.
debata (142)

„Článok Toma Rogana, ktorý bol umiestnený vo verejnom priestore na internete, obsahuje náznaky verejných výziev na teroristické aktivity na území Ruskej federácie, ktoré majú za cieľ destabilizovať činnosť vládnych orgánov a ovplyvňovať ich rozhodovanie,“ uviedol úrad vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra Nová Čína. V prípade dokázania viny by novinárovi hrozilo 10 až 15 rokov väzenia. Výbor zvažuje kroky aj voči vydavateľovi magazínu, v ktorom bol článok uverejnený.

Novinár v článku okrem iného napísal, že „Ukrajina má, našťastie, prostriedky na letecký úder proti mostu, aby ho aspoň dočasne vyradila z prevádzky“.

Rogan na obinenie z výzviev na teroristické útoky reagoval ďalším článkom, v ktorom uviedol, že svoje slová neľutuje, iba by viac zdôraznil, že akcia by mohla byť a mala byť vykonaná bez obetí na životoch.

Stojí si však za posolstvom, ktoré predostrel vo svojom predošlom článku – ak niečo staviate na území iného štátu bez jeho povolenia, má právo vašu prácu odstrániť.

Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina, označil článok podľa agentúry Ria Novosti za „škaredý prejav nekvalitnej žurnalistiky“. Podľa Rogana dostal od ruských štátnych médií viacero žiadostí, aby komentoval reakciu Kremľa, ale podľa svojich slov je ochotný hovoriť len s dvomi ruskými novinármi, Annou Politkovskou a Maximom Borodinom, „hneď ako ich Putin privedie zo záhrobia“.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym