Trump opätovne žiada od Európanov viac peňazí na obranu

Európske krajiny stále nedávajú dostatok peňazí na obranu v rámci pravidiel Severoatlantickej aliancie, čo sa "bude riešiť". Vyhlásil to vo štvrtok americký prezident Donald Trump počas rokovania s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Vzťahy Spojených štátov s NATO sú podľa šéfa Bieleho domu dobré.

18.05.2018 06:00
debata (22)

Spojené štáty sú výrazne najdôležitejším prispievateľom do obranných kapacít aliancie a Trumpovou zásadnou témou pri rokovaniach v rámci NATO sú práve výdavky ďalších krajín. Členovia by podľa aliančných zásad mali venovať na obranu dve percentá svojho HDP, čo však plní okrem USA len hŕstka krajín.

„Máme niektoré, ktoré neplatia, a s nimi sa to bude riešiť,“ povedal podľa agentúry Reuters Trump. Osobitne spomenul Nemecko, ktoré vlani vyhradilo na obranu necelých 1,3 percenta HDP a podľa Trumpa by malo „dokázať vedúcu úlohu“ tým, že bude dávať viac peňazí.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová má síce s Trumpom veľa nezhôd, tento týždeň sa však v tejto otázke vyjadrila v podobnom duchu a prisľúbila vyššiu obranné výdavky.

Stoltenberg ocenil Trumpovu prácu pri presviedčaní aliančných partnerov o nutnosti brať túto tému vážne. „Žiadny zo spojencov neznižuje svoj (obranný) rozpočet,“ poznamenal šéf NATO.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Donald Trump