Francúzi obžalovali priateľa parížskeho útočníka

Blízkeho priateľa mladíka, ktorý v sobotu večer v centre Paríža nožom zabil jedného človeka a päť ďalších zranil, obžalovali zo spolupráce s teroristami.

18.05.2018 06:39
debata (2)

vadsaťročný Abdul Hakim A. je Francúz narodený v Čečensku, zadržali ho v nedeľu v Štrasburgu a je vo väzbe. V súvislosti so sobotňajším útokom boli v okolí Paríža vo štvrtok takisto zadržané dve ženy, uviedol bez bližších podrobností prokurátor François Molins.

Sobotňajší útok v centre Paríža spáchal dvadsaťročný Chasan Azimov, ktorého zastrelila polícia, keď sa k nej približoval sa slovami „strieľajte“. Narodil sa v Čečensku a mal podľa Molinsa francúzske a ruské občianstvo.

Agentúra Amak, ktorá je propagandistickým nástrojom teroristickej organizácie Islamský štát (IS) po incidente zverejnila video útočníka, v ktorom vyzýva moslimov v Európe, aby sa postavili neveriacim, ak nemôžu podporiť IS priamo v Iraku a Sýrii.

Azimov aj Hakim A. boli podľa Molinsa na zozname ľudí, u ktorých hrozila radikalizácia. Hakim A. polícii tvrdil, že svojho kamaráta niekoľko mesiacov nevidel. Zadržaný bol v Štrasburgu, kde predtým Azimov býval.

Podľa Molinsa Hakima A. zadržali v súvislosti s tým, že si v vlani v januári v Paríži vzal za manželku ženu, ktorá potom odišla do Sýrie. Do Paríža s ním vtedy išiel Azimov. Molins tiež uviedol, že Hakim A. často využíval šifrované komunikačné služby, a to aj počas sobotňajšieho ú­toku.

Stúpenci IS v uplynulých rokoch vo Francúzsku zabili viac ako 200 ľudí, 130 z nich pri koordinovaných útokoch v Paríži v roku 2015.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Paríž