Aktivisti bojujú za právo nedržať pôst počas ramadánu

Spolu 31 organizácií na ochranu ľudských práv v Tunisku vyzvalo otvoreným listom miestne úrady, aby "chránili slobodu svedomia a vierovyznania" tým, že povolia jesť a fajčiť na verejnosti počas ramadánu, ktorý sa v moslimskom svete začal vo štvrtok.

18.05.2018 08:35
debata (3)

Ako napísal denník Le Parisien, každý rok v Tunisku za jedenie alebo fajčenie na verejnosti počas denného pôstu zadržia viacero ľudí. Príslušné orgány svoje konanie bránia nariadeniami spred niekoľkých desiatok rokov, ktoré sú však podľa aktivistov vágne.

Ministerstvo vnútra vlani v odpovedi na interpeláciu jedného z poslancov parlamentu zdôvodnilo nariadenie o zatvorení kaviarní snahou úradov „nepoburovať postiacich sa“ a predchádzať atentátom. Ubezpečilo tiež, že nezasiahne proti kaviarňam, ktoré budú otvorené „diskrétne“, ani proti tým, ktorí jedia na verejnosti.

Signatári otvoreného listu, medzi ktorými je aj Tuniská liga pre ľudské práva a Tuniské združenie demokratických žien, upozorňujú, že s približujúcim sa začiatkom ramadánu sa v krajine zvýšil počet útokov proti slobode svedomia, vierovyznania a slova. Ľudskoprávne združenia avizovali, že sú pripravené obrátiť sa na justičné orgány, aby dosiahli rešpektovanie slobôd zaručených ústavou z roku 2014.

V Tunisku neexistuje zákon, ktorý by zakazoval jesť alebo piť na verejnosti počas ramadánu, ale mnohé kaviarne či reštaurácie majú vtedy počas dňa zatvorené alebo aspoň spúšťajú roletu cez výklady či okná.

Tento rok si nepostiaci sa Tunisania prostredníctvom sociálnych sietí vymieňajú informácie o prevádzkach, ktoré našli počas dňa otvorené.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #ramadán