USA oznámili, že zostavia koalíciu proti režimu v Iráne

Spojené štáty chcú zostaviť veľkú koalíciu proti režimu v Teheráne, ktorý podľa Washingtonu vyvíja destabilizačné aktivity. Vo štvrtok to povedala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauertová.

18.05.2018 10:13
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump na tlačovej konferencii, na ktorej oznámil, že USA odstupujú od jadrovej dohody s Iránom.
debata (16)

Minister zahraničia Mike Pompeo podľa nej detaily zámeru oznámi v pondelok, keď má prvýkrát od nastúpenia do úradu prehovoriť o zásadách americkej zahraničnej politiky.

„Spojené štáty budú tvrdo pracovať na tom, aby zostavili koalíciu. Cieľom je dať dohromady mnoho krajín z celého sveta s konkrétnym cieľom, totiž pozerať na iránsky režim realistickejšie optikou,“ povedala Nauertová. Znamená to podľa nej sledovať „všetky destabilizačné aktivity Iránu, ktoré ohrozujú nielen oblasť, ale celý svet“.

Hovorkyňa dodala, že koalícia nebude protiiránska, ale pritirežimná, pretože Spojené štáty naďalej stoja za iránskym ľudom. Porovnala ju s medzinárodnou koalíciou bojujúcou proti teroristickému hnutiu Islamský štát (IS) v Sýrii a v Iraku. Ako uviedla agentúra AFP, táto koalícia má teraz 75 členov, ku ktorým patria štáty a tiež inštitúcie. Niektoré z nich sa podieľali na vojenských operáciách proti IS.

Nauertová nepovedala, či zámery Washingtonu týkajúce sa Iránu zahŕňajú aj vojenskú zložku. Oznámila len, že na ministerstve zahraničia v pondelok prijali približne 200 diplomatov, ktorí si vypočuli dôvody, ktoré viedli prezidenta Donalda Trumpa k odstúpeniu od jadrovej dohody s Iránom. Oboznámili ich aj s ďalšími krokmi.

Trump odstúpil od dohody uzavretej v roku 2015 a obnovuje protiiránske sankcie. Požaduje dojednania novej zmluvy, ktorá sa bude týkať aj iránskeho raketového programu a jeho podpory radikálnych skupín pôsobiacich na Blízkom východe.

Ostatní signatári jadrovej dohody – Francúzsko, Nemecko, Británia, Rusko, Čína a Irán – s odstúpením Spojených štátov nesúhlasia. Vo štvrtok sa Európska únia dohodla, že bude chrániť európske hospodárske záujmy ohrozené americkými protiiránskými sankciami

16 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie proti Iránu #odstúpenie USA od dohody s Iránom