Víťazom volieb v Iraku sa stal šiitsky duchovný as-Sadr

Aliancia vedená vplyvným šiitským duchovným Muktadom as-Sadrom získala najviac kresiel (54) v irackom parlamente a zvíťazila tak v irackých parlamentných voľbách, ktoré sa konali minulú sobotu.

19.05.2018 09:51
Irak voľby výsledky Sadr Foto: ,
Stúpenci šiitského duchovného Muktadu as-Sadra držia poster s jeho podobizňou počas osláv v Bagdade.
debata (1)

S odvolaním na sa vyhlásenia volebnej komisie po úplnom sčítaní hlasovacích lístkov o tom v sobotu informovali agentúry DPA a AP.

„Váš hlas je pre nás cťou,“ napísal as-Sadr na sociálnej sieti Twitter krátko po zverejnení oficiálnych výsledkov a dodal, že svojich voličov nesklame.

Na druhom mieste skončila aliancia kandidátov s úzkymi väzbami na Irán a vplyvné šiitské polovojenské skupiny, ktoré výrazne prispeli k porážke sunnitskej extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku. Na čele tejto volebnej aliancie stojí veliteľ šiitských milícií, exminister dopravy Hádí Amírí.

Blok vedený irackým premiérom Hajdarom Abádím skončil na treťom mieste. Súčasný premiér netajil svoje sklamanie z výsledkov volieb.

Žiaden z politických subjektov však nezískal potrebné množstvo kresiel v 329-miestnom parlamente, aby mohol vládnuť sám. Očakáva sa, že rokovania o formovaní vlády budú trvať mesiace.

Minulovíkendové voľby v Iraku boli prvé od porážky IS vlani v decembri, a zároveň štvrté od invázie pod vedením Spojených štátov z roku 2003. Poznačila ich rekordne nízka volebná účasť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Irak #šiiti