Prebudená Kilauea chrlí jedovaté plyny a popol, obyvatelia dostali masky

Z krátera havajskej sopky Kilauea sa rýchlo šíri láva a policajti nabádajú obyvateľov a turistov, aby sa vyhli kritickým miestam.

19.05.2018 11:48
USA Havaj sopka Kilauea výbuch vrchol popol Foto: ,
Výbuch sopky Kilauea neďaleko mesta Pahoa.
debata (2)

Horúca magma vyteká zatiaľ do skôr evakuovaných oblastí, ale záchranári napriek tomu upozornili obyvateľov okolitých osád na možnosť povinnej evakuácie. Sopka je nepokojná už tretí týždeň a vulkanológovia sa zdráhajú predpovedať, kedy vyčíňanie živlu ustane.

Láva, roztavená hornina zo sopečných erupcií, sa šíri z niekoľkých trhlín, ktoré sa postupne rozširujú. Zároveň unikajú do ovzdušia jedovaté plyny a popol, ktorý pokrýva okolité stromy a obydlia.

Erupcie, ktoré sa začali vo štvrtok, môžu podľa expertov v najbližších dňoch pokračovať. „Nemožno zistiť, či terajšie explózie sú začiatok alebo koniec. Situácia je neistá,“ citovala agentúra AP Toma Shea, vulkanológa z havajskej univerzity.

Prebudená havajská sopka zatiaľ nespôsobila zranenia či úmrtia ľudí. Ohrozená zatiaľ nie je ani letecká doprava, život na najväčšom havajskom ostrove beží nerušene ďalej, obchody sú otvorené a turistický ruch neustal. Ľudia žijúci v okolí sopky ale v minulých dňoch od záchranárov dostali plynové masky a pripravujú sa na možné ďalšie erupcie.

Podľa vulkanológov môže terajší stav trvať aj niekoľko mesiacov. Akonáhle sa láva dostane na úroveň hladiny mora, môže navyše dôjsť k výbuchom spôsobeným parou vznikajúce pri kontakte vody sa žeravou hmotou. Obdobná situácia nastala podľa pamätníkov v roku 1955, kedy Kilauea komplikovala obyvateľom ostrova život takmer tri mesiace.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #sopka