Únia sľúbila Iránu záchranu jadrovej dohody

Európska únia prisľúbila záchranu jadrovej dohody napriek rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa od zmluvy odstúpiť a opätovne zaviesť sankcie voči Iránu. Podľa agentúry Reuters to povedal šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí.

19.05.2018 12:55
pálenie vlajky USA Irán Foto: ,
Demonštranti v Iráne pália americké zástavy.
debata (6)

„Dúfame, že sa ich snahy zhmotnia… Kroky Ameriky… ukazujú, že to nie je dôveryhodná krajina v medzinárodných rokovaniach,“ vyhlásil Sálehí na spoločnej tlačovej konferencii s európskym komisárom pre klímu a energetiku Miguelom Ariasom Canetem, ktorý je na dvojdňovej návšteve Iránu.

Počas nej sa bude snažiť ubezpečiť Irán, že EÚ chce ponechať otvorený obchod s krajinou napriek americkému odstúpeniu od jadrovej dohody, ktoré Trump ohlásil 8. mája.

„Našim iránskym priateľom sme vyslali posolstvo, že kým sa držia dohody, Európania budú… plniť svoje záväzky. A oni sa vyjadrili rovnako zo svojej strany,“ povedal Canete. Európska únia bola v minulosti najväčším dovozcom iránskej ropy, píše Reuters.

K dohode o jadrovom programe dospeli Irán a šesť veľmocí – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA – 14. júla 2015. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

Dohoda platí do roku 2025, no niektoré časti, vrátane prísnejších kontrol medzinárodnými pozorovateľmi, sa majú uplatňovať do roku 2040.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Irán #jadrová dohoda