Čína ukazuje silu, na spornom ostrove pristál bombardér

Na ostrove v Juhočínskom mori, na ktorý si robia nároky aj Vietnam a Taiwan, pristál v piatok prvýkrát bombardér stredného doletu Sien H-6K. Informoval o tom v sobotu denník China Daily, ktorý však meno konkrétneho ostrova nespomenul.

19.05.2018 19:39
Sien H-6K Foto: ,
Čínsky bombardér stredného doletu Sien H-6K patroluje nad ostrovmi v Juhočínskom mori.
debata (46)

Podľa BBC lietadlo pristálo na ostrove Jung-sing tao, známom aj ako Woody Island; ide o najväčší z Paracelských ostrovov. Stanica sa odvoláva na stránku amerického inštitútu AMTI (Asia Maritime Transparency Initiative), podľa ktorého tam aj predtým pristáli čínske bojové lietadlá, ale nikdy nie bombardéry.

AMTI tiež uvádza, že stroje H-6K, čo je čínska verzia sovietskeho bombardéra Tu-16, s doletom okolo 3500 kilometrov sa môžu z tohto ostrova dostať k cieľom v celej juhovýchodnej Ázii.

Čína rozmiestnila na niekoľkých ostrovoch v Juhočínskom mori raketové systémy, ktoré môžu zasiahnuť lietadlá i lode. Ide o atoly Fiery Cross (čínsky názov: Jung-šu), Subi (Ču-pi Ťiao) a Mischief (Mej-ťi Ťiao), ktoré sú súčasťou Spratleyho ostrovov. Peking ich rozširuje na umelé ostrovy, čo sa nepáči USA, podľa ktorých tam buduje predovšetkým vojenskú infraštruktúru, ako sú vzletové a pristávacie dráhy, radarové veže, bunkre a delostrelecké postavenia.

Čína si robí nároky na 80 percent oblasti Juhočínskeho mora s celkovou rozlohou 3,5 milióna štvorcových kilometrov, pričom argumentuje historickými dôvodmi. To vyvoláva odpor Vietnamu, Filipín, Malajzie, Taiwanu či Bruneja, ktorí v oblasti – zaujímavej z hľadiska moreplavby, rybolovu či predpokladaných zásob ropy a zemného plynu – vznášajú vlastné územné nároky. Cez Juhočínske more prechádza jedna z najdôležitejších plavebných trás sveta a Spojené štáty trvajú na zachovaní slobody námornej plavby v oblasti.

V novembri minulého roka sa Peking a Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) dohodli na začatí rokovaní s cieľom nájsť mierové riešenie dlhotrvajúceho spo­ru.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #demonštrácia #bombardér #juhočínske more