Havajský vulkán pokračuje v aktivite, láva z Kilauey môže prehradiť únikovú cestu

Láva z havajského vulkánu Kilauea môže zablokovať cestu, ktorá je hlavnou únikovú trasou pre obyvateľov pobrežných oblastí najväčšieho havajského ostrova. Napísala to dnes agentúra Reuters.

20.05.2018 12:42
Kilauea Foto: ,
Erupcia sopky Kilauea na Havaji.
debata

Živel, ktorý obyvateľov Havaja sužuje už tretí týždeň, podľa záchranárov začal bezprostredne ohrozovať životy obyvateľov. Vymrštený kus žeravej magmy v sobotu vážne zranil muža, ktorý pohyb lávy sledoval.

Hlavnú cestu láva prehradí zrejme už dnes v noci, ak sa jej postup nespomalí. Tímy záchranárov sa snažia sprevádzkovať náhradnú komunikáciu, ktorú zavalila magma v roku 2014. Mohutné buldozéry odstraňujú vrstvy stvrdnutej horniny v dĺžke takmer dvoch kilometrov.

Obyvateľov ostrova a turistov, pre ktorých je erupcia Kilauey atrakciou, polícia varovala pred rýchlym postupom valiacej sa roztavenej horniny, z ktorej môžu „vystreľovať“ až niekoľkometrové žeravé kusy.

Jeden z nich ťažko zranil muža, ktorý z balkóna svojho bytu živel pozoroval. Na niekoľkých miestach láva vytvorila „fontány“ vysoké až šesť metrov.

V sobotu bolo z okolia sopky nútene vysťahovaných okolo 2000 ľudí, tisíce ich navyše opustili svoje obydlia dobrovoľne. Havajská národná garda sa podľa Reuters pripravuje na ďalšie evakuácie.

Prúdy magmy podľa vulkanológov putujú aj pod zemou a môžu preniknúť na povrch aj v miestach vzdialených od krátera sopky. Ten sa v posledných hodinách znova dvakrát prebudil a vychrlil stĺp dymu a popola do výšky troch kilometrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #sopka