Čiernohorským prezidentom sa stal dlhoročný premiér Milo Djukanovič

Dlhoročný čiernohorský premiér Milo Djukanovič zložil v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí parlamentu v historickej metropole krajiny Cetinje prísahu a ujal sa funkcie prezidenta.

20.05.2018 18:41
Milo Dukanovic Foto: ,
Čiernohorský prezident Milo Djukanovič.
debata (3)

Vo voľbách hlavy štátu zvíťazil predseda Demokratickej strany socialistov Čiernej Hory (DPS), ktorá je pri moci od roku 1991, s prehľadom už v prvom kole konanom 15. apríla, keď získal 53,9 percenta hlasov.

Inauguráciu 56-ročného Djukanoviča bojkotovali poslanci opozície, ktorí sa na zasadaniach parlamentu nezúčastňujú už od volieb z októbra 2016. Opozícia obviňuje DPS z volebných podvodov.

„Ty (Djukanovič) nie si naším prezidentom, štát je tvojím rukojemníkom,“ píše sa podľa agentúry APA v otvorenom liste Občianskej aliancie za zmeny, ktorá združuje aj Sociálnodemokra­tickú stranu (SDP) bývalého predsedu parlamentu Ranka Krivokapiča.

Na inauguráciu neboli pozvaní ani žiadni zahraniční hostia, iba členovia diplomatického zboru akreditovaní v Čiernej Hore.

Djukanovič bol čiernohorským prezidentom aj v rokoch 1998–2002. Ešte v roku 1991 sa stal prvýkrát premiérom, pričom túto funkciu zastával celkove šesťkrát. Trikrát sa stiahol z politiky, keďže sa chcel venovať súkromnému podnikaniu, udržiaval si však vplyvnú pozíciu ako šéf DPS.

Cetinje bolo do roku 1918 hlavným mestom Čiernohorského kniežatstva a neskôr kráľovstva. Po začlenení Čiernohorského kráľovstva do Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov začalo strácať na význame, čo sa ešte viac prehĺbilo po presune hlavného mesta do Podgorice v roku 1946. V ostatnom čase sa však zvažuje presun niektorých ústredných štátnych orgánov do tohto mesta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #Milo Djukanovič