Pompeo v prvom prejave ako minister zahraničia USA opíše zámery voči Iránu

Americký minister zahraničia Mike Pompeo predstaví po prvý raz od svojho nástupu do úradu zásady americkej zahraničnej politiky. Predovšetkým sa očakáva, že oznámi zámery Spojených štátov týkajúce sa Iránu potom, čo Washington odstúpil od medzinárodnej jadrovej dohody s Teheránom.

21.05.2018 06:43
pompeo Foto: ,
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.
debata (7)

Podľa činiteľov Bieleho domu zamýšľa Washington zoskupiť veľkú globálnu koalíciu s cieľom prinútiť Irán k novému rokovaniu. Tieto rozhovory by sa mali zaoberať „novou bezpečnostnou architektúrou“, ktorá zahrnie viac než len jadrový program Teheránu.

„Potrebujeme nový rámec, ktorý sa dotkne celkovo iránskych hrozieb,“ uviedol v tejto súvislosti v piatok Pompeov poradcu Brian Hook. To podľa neho predstavuje široký okruh vecí okolo jadrového programu, ako sú rakety a šírenie rakiet a raketových technológií. Týka sa to však aj podpory teroristov a „agresívnych a násilných aktivít“ podnecujúcich občianske vojny v Sýrii a Jemene.

Americký prezident Donald Trump oznámil odstúpenie USA od tejto dohody 8. mája. Ostatní signatári tohto dohovoru – Rusko, Nemecko, Francúzsko, Británia, Čína a EÚ – však dali najavo, že sú za jeho zachovanie.

Irán: Európska podpora nie je dostatočná

Európska únia nerobí po odstúpení Spojených štátov od tzv. jadrovej dohody s Teheránom dosť na zachovanie prínosov, ktoré má táto dohoda z roku 2015 pre Irán. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf to v nedeľu povedal zástupcovi Európskej komisie. Európsku úniu vyzval, aby podporila medzinárodnú jadrovú dohodu aj inak ako politicky a zvýšila svoje investície v Iráne. „Európska politická podpora nestačí, únia by mala podniknúť praktické kroky smerujúce k ekonomickej spolupráci s Iránom a zvýšiť investície,“ povedal Zaríf.

Komisár EÚ pre klímu a energetiku Miguel Arias Caňete uviedol, že Teherán si želá, aby Únia konala rýchlo pre zachovanie svojich ropných obchodov s Iránom a aby zvážila poukazovanie platieb za iránsku ropu v eurách priamo do iránskej centrálnej banky, čím by obišli americký finančný systém, informovala ďalej agentúra Reuters.

„Po odstúpení Ameriky… nie je európska politická podpora pre túto dohodu dostatočná,“ citovala slová Zarífa adresované Ariasovi Caňetemu na stretnutí v Teheráne iránska štátna agentúra IRNA.

Po oznámení Trumpa, že USA odstupujú od dohody s Iránom, americké ministerstvo financií následne uviedlo, že Washington obnoví široký rad sankcií voči Teheránu vrátane opatrení zameraných proti jeho ropnému sektoru a transakciám s jeho centrálnou bankou.

Lídri EÚ prisľúbili, že sa pokúsia zachrániť obchody s iránskym ropným sektorom a prúdenie investícií do tejto krajiny, priznali však, že to nebude ľahké.

„Musíme zachovať túto dohodu, aby sme nemuseli rokovať o novej dohode,“ povedal Arias Caňete západným novinárom po dvoch dňoch rozhovorov s iránskymi predstaviteľmi v Teheráne. „Náš odkaz je veľmi jasný. Toto je jadrová dohoda, ktorá funguje.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Pompeo #iránska jadrová dohoda #odstúpenie USA od dohody s Iránom