Čilský biskup suspendoval 12 kňazov po správe o sexuálnej komunikácii

Čilský biskup Alejandro Goic suspendoval 12 kňazov vo svojej diecéze po tom, ako ich v televíznej správe obvinili z nevhodného sexuálneho správania. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v nedeľu informovala agentúra DPA.

21.05.2018 07:16
Chile Vatican Sex Abuse Foto: ,
Socha pred katedrálou v metropole Čile. Ilustračná snímka.
debata

Goic ešte v sobotu novinárom povedal, že dostal informácie o previnení kňazov, a ospravedlnil sa za to, že nekonal skôr. Deň predtým televízia T13 priniesla správu, podľa ktorej kňazi vyhľadávali na internete kontakty s neplnoletými a mali s nimi sexuálne rozhovory.

Biskup, ktorého diecéza Rancagua južne od hlavného mesta Santiago má celkovo 68 kňazov, oznámil, že nahlásil zmienených 12 duchovných prokuratúre, pričom dokumenty o prípade zašle Vatikánu.

Biskupi ponúkli demisiu

Ešte vo štvrtok sa skončilo vo Vatikáne trojdňové neverejné rokovanie pápeža s 34 čilskými biskupmi pre škandál, ktorý vyvolalo zneužívanie maloletých vplyvným čilským kňazom a jeho krytie nadriadenými. V 10-stranovom dokumente, ktorý biskupi v utorok od pápeža dostali, František uvádza, že čilská cirkevná hierarchia pri riešení prípadov zneužívania urobila „vážne chyby“ a nesie kolektívnu vinu za to, že katolícka cirkev pre škandál stratila dôveryhodnosť.

Následne všetci čilskí biskupi ponúkli svoju rezignáciu v súvislosti so škandálom okolo zneužívania maloletých kňazmi a pre podozrenia, že tieto činy kryli. O ich osude má rozhodnúť pápež František.

Pápež biskupov obvinil, že ničili dôkazy o sexuálnom zneužívaní a tlačili na právnikov, aby obvinenia bagatelizovali. Tým podľa neho vážne pochybili, pretože nechránili deti pred pedofilnými kňazmi. Zatiaľ nie je jasné, či pápež rezignáciu biskupov prijal.

Rokovanie vo Vatikáne

Pápež František čilských biskupov do Vatikánu zvolal potom, čo priznal, že on sám vážne pochybil pri posudzovaní prípadu čilského biskupa Juana Barrosa. Ten údajne zneužívanie maloletých kňazmi kryl.

Barros bol dlhoročným blízkym spolupracovníkom kňaza Fernanda Karadimu, ktorého Vatikán v roku 2011 uznal vinným zo sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých. František pri januárovej návšteve Čile šokoval tým, že sa biskupa Barrosa zastal.

Na konci januára pápež do Čile vyslal najuznávanejšieho odborníka Vatikánu na sexuálne zločiny, maltského arcibiskupa Charlesa Scicluna, aby prípad prešetril. Ten v spolupráci s ďalším kolegom poskytol pápežovi vyšetrovací spis, ktorý mal 2 300 strán. Spis doteraz nebol zverejnený, ale kľúčové zistenia boli citované v poznámkach dokumentu, ktorý pápež odovzdal biskupom v utorok. Dokument zverejnila čilská televízie T13 a Vatikán potvrdil, že je pravý.

František v dokumente uviedol, že kauzy podopreté jasnými dôkazmi cirkev vyšetrovala povrchne alebo vôbec. V iných prípadoch biskupi a nadriadení nechránili deti pred pedofilmi – tu pápež narážal na nárast sexuálneho zneužívania v čilských cirkevných rádoch v posledných rokoch.

Pápež napísal, že niektorí z podozrivých síce museli pre „nemorálne správanie“ z danej kongregácie odísť, ale za svoje trestné činy sa dočkali len minimálneho postihu. Navyše skončili v inej diecéze, kde mohli opäť pracovať s deťmi a mladistvými.

Z vyšetrovania tiež vyplýva, že na cirkevných predstaviteľov, ktorí zneužívanie vyšetrovali, bol vyvíjaný tlak zhora, aby ničili kompromitujúce dokumenty v cirkevných archívoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne obťažovanie #obťažovanie kňazmi