Ruská polícia zasiahla proti krymským Tatárom napojeným na Kyjev

Ruská kontrarozviedka na anektovanom Kryme prekazila plány "extrémistickej" skupiny krymských Tatárov napojených na exilové vedenie so sídlom na Ukrajine. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na tlačovú správu tajnej služby FSB. Jeden člen skupiny bol podľa nej zadržaný, po ďalších dvoch sa pátra.

21.05.2018 10:27
Rusko, Krym, Ukrajina Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (44)

Skupinu podľa FSB založil Erol Velijev, spolupracovník exilových vodcov krymských Tatárov Mustafu Džemileva a Refata Čubarova, ktorí sa po ruskej okupácii Krymu uchýlili na Ukrajinu. Ruská polícia po Velijevovi vyhlásila celoštátne pátranie, rovnako ako po ďalšom členovi skupiny menom Treťjakov. Tretí „extrémista“ Oleksandr Stešenko je podľa FSB vo väzbe.

Džemilev, ktorý je rovnako ako Čubarov poslancom kyjevského parlamentu, bol po anexii v Rusku označený za nežiaducu osobu a je v neprítomnosti trestne stíhaný pre podozrenie z terorizmu a podvracania štátu.

Čubarov je predsedom neoficiálneho krymskotatárskeho parlamentu, ktorý Rusko zakázalo ako extrémistickú organizáciu. Obaja politici sa po roku 2014 postavili do čela odporu proti anexii Krymu a proti údajnému potláčaniu práv krymských Tatárov ruskou okupačnou správou.

Podľa ruskej tajnej polície skupina „extrémistov“ pripravovala s podporou ukrajinskej kontrarozviedky SBU plány na zastrašovanie prorusky orientovaných krymských Tatárov a podnecovanie národnostného napätia na Kryme. V januári vraj členovia skupiny podpálili na Kryme dom moslimského duchovného Emiraliho Ablajeva, ktorý podľa ruskej tajnej polície „významne prispel k posilneniu národnej jednoty“ krymských Tatárov.

Noviny Ukrajinská pravda nedávno napísali, že krymskotatársky aktivista Stešenko bol v apríli zadržaný na hranici oddeľujúcej Ukrajinu od anektovaného Krymu. Podľa jeho advokáta Ajdara Azamatova je od tej doby nezvestný. Ruská FSB jeho zadržanie najprv popierala, dnes ale v úradnej správe zatknutie Stešenka potvrdila.

Krymskí Tatári tvoria asi dvanásť percent z viac ako dvoch miliónov obyvateľov Krymu. Voči Kremľu má veľká časť z nich značnú nedôveru podopretú historickými skúsenosťami. Sovietske vedenie ich počas druhej svetovej vojny nechalo z polostrova masovo deportovať, postupne sa smeli vracať až koncom 80. rokov minulého storočia. Po roku 2014 príslušníci tatárskej menšiny protestovali proti ruskej okupácii, niekoľko demonštrácií potlačila ruská polícia.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #Krymskí Tatári