Britskí poslanci vyzvali Mayovú, aby bojovala s ruskými špinavými peniazmi

Vplyvná komisia britského parlamentu vyzvala vládu premiérky Theresy Mayovej, aby zintenzívnila boj proti prílivu ruských "špinavých peňazí" do Londýna. Ruskí "kleptokrati" napojení na prezidenta Vladimira Putina podľa poslancov využívajú finančné služby v britskej metropole na pranie špinavých peňazí a obchádzanie hospodárskych sankcií voči Moskve.

21.05.2018 10:37
City, Londýn Foto:
Londýnske City, moderné finančné centrum britskej metropoly. Ilustračná snímka.
debata (12)

Spojené kráľovstvo podľa zahraničného výboru Dolnej snemovne zatvára oči pred tým, že „kleptokrati a ľudia, ktorí porušujú ľudské práva, využívajú londýnsku City na pranie špinavých fondov, aby obišli sankcie“. Laxný prístup britskej vlády podľa výboru peniaze dáva „priamo do rúk režimov, ktoré by mohli poškodiť Spojené kráľovstvo, jeho záujmy a jeho spojencov“.

V správe nazvanej „Moskovské zlato: Ruská korupcia v Spojenom kráľovstve“ kritizujú členovia parlamentného výboru vládu premiérky Mayovej, ktorej rétorika je podľa nich po prípade otravy bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v juhoanglickom Salisbury síce silná, nenasledujú ju však žiadne činy.

„Napriek silnej rétorike môže prezident (Vladimir) Putin a jeho spojenci pokračovať v zabehaných koľajach a schovávať a prať svoje výnosy z korupcie v Londýne,“ uvádza sa v správe. Peniaze, ktoré sa v britskej metropole „perú“, môže podľa britských poslancov ruský prezident využiť kedykoľvek k „podvracaniu medzinárodného systému založeného na pravidlách“.

„Spojené kráľovstvo musí dať jasne najavo, že korupcia prameniaca z Kremľa už nie je vítaná na našich trhoch a že budeme konať,“ uviedol predseda výboru Tom Tugendhat, ktorý je členom konzervatívnej strany premiérky Mayovej. Podľa Tugendhata bola doterajšia reakcia na správanie Ruska „letargická“ a bola dôkazom toho, „že nemáme odvahu ho zastaviť“.

Výbor vyzval vládu premiérky Mayovej, aby v boji proti praniu špinavých peňazí z Ruska spolupracovala aj s Európskou úniou, krajinami skupiny G7 a Spojenými štátmi.

Námestník ministerky vnútra pre bezpečnosť Ben Wallace v prvej reakcii na správu poslancov uviedol, že Británia využije „všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby si posvietila na tých, ktorí ohrozujú našu bezpečnosť“.

Už vo februári Wallace oznámil, že plánuje sprísniť boj proti praniu špinavých peňazí v Británii. Ruskí oligarchovia podozriví z korupcie, budú podľa neho musieť napríklad vysvetliť, ako prišli k peniazom, ktorými financujú svoj luxusný životný štýl v Británii.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pranie špinavých peňazí #Theresa Mayová