Trump odvádza pozornosť. Sledovala ho FBI?

Zakryje americký prezident Donald Trump svoju ruskú aféru? Šéf Bieleho domu žiada ministerstvo spravodlivosti, aby sa pozrelo na to, či FBI z politických dôvodov nesledovala jeho prezidentskú kampaň v roku 2016. Rezort spravodlivosti už požiadal Úrad generálneho inšpektora, aby rozšíril svoje vyšetrovanie aj o nezrovnalosti týkajúce sa činnosti FBI a ministerstva samotného voči volebnej kampani terajšieho prezidenta.

22.05.2018 06:00
debata (18)
Americký prezident Donald Trump hovorí v... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
Donald Trump Americký prezident Donald Trump hovorí v súvislosti s FBI o veľkom škandále.

Vládca Oválnej pracovne už vlani obvinil predchádzajúcu vládu Baracka Obamu, že odpočúvala telefóny v jeho newyorskom sídle Trump Tower. Nič také sa nepotvrdilo. FBI však sledovala bývalého šéfa Trumpovej kampane Paula Manaforta, ktorý je momentálne obvinený z prania špinavých peňazí či z toho, že neinformoval o svojich lobistických aktivitách v prospech zahraničných aktérov.

"Je to stopercentné odvádzanie pozornosti. A veľmi škaredé,“ reagoval pre Pravdu na najnovšiu prezidentovu iniciatívu John Cipher, bývalý šéf ruských operácií v CIA. Na možné kontakty Trumpovej kampane s Moskvou sa totiž pozerá tím špeciálneho vyšetrovateľa a bývalého šéfa FBI Roberta Muellera.

Ak sa niekto infiltroval alebo sledoval účastníkov prezidentskej kampane z neprimeraných dôvodov, potrebujeme to vedieť a vhodne reagovať.
Rod Rosenstein, štátny tajomník ministerstva spravodlivosti

Šéf Oválnej pracovne označuje celý proces za politickú honbu na čarodejnice, hoci pre klamstvá o kontaktoch s Rusmi musel napríklad vlani vo februári odstúpiť jeho poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn. Trump tvrdí, že ak sa ukáže, že FBI jeho kampaň naozaj sledovala, bude to skutočne veľká kauza. Úrad vraj mal medzi prezidentovými ľuďmi informátora.

Niektoré americké médiá tohto človeka identifikovali ako experta na medzinárodné vzťahy Stephena Halpera z Cambridgeskej univerzity. Údajne sa stretával aj s Trumpovým poradcom Georgeom Papadopoulosom, ktorý pred niekoľkými mesiacmi priznal, že FBI klamal o kontaktoch s Rusmi.

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Rod Rosenstein potvrdil, že bude riešiť Trumpovu žiadosť. "Ak sa niekto infiltroval alebo sledoval účastníkov prezidentskej kampane z neprimeraných dôvodov, potrebujeme to vedieť a vhodne reagovať,” uviedol pre americké médiá Rosenstein.

Bývalá agentka FBI Asha Rangappaová, ktorá vyučuje právo na Yaleovej univerzite, tvrdí, že Trump by nemal útočiť na vyšetrovanie. Prezident skôr má byť vďačný, že sa FBI o jeho kampaň zaujímala, lebo tým ho chránila. Už v lete 2016 denník New York Times napísal, že minimálne štyria členovia Trumpovho tábora majú kontakty so zdrojmi spojenými s tajnými službami v Moskve.

"Je ironické, že teraz sa vyšetrovanie ruských snáh obracia proti FBI,“ napísala v komentári pre denník Washington Post Rangappaová. Expertka tiež pripomína, že je šokujúce, že Trumpovi stúpenci požadujú zverejnenie identity zdroja, ktorý informoval o prezidentskej kampani.

"Obvinením, že FBI sledovala jeho kampaň, chce Trump zmeniť celý príbeh. Teda, že on je obeť komplotu, nie jeho autor,“ uviedol pre Pravdu politológ Bruce Miroff z Newyorskej štátnej univerzity v Albany. "Trump tvrdil, že skutočným zloduchom prezidentských volieb v roku 2016 bola Hillary Clintonová. Teraz k tomu pridáva FBI. Čo vieme z reportáží v New York Times a Washington Post poukazuje na to, ako si Trump opäť prispôsobuje realitu a zavádza. Informátor FBI sa snažil vyšetrovať možné spojenie kampane s agentmi ruskej vlády, nie sledovať Trumpových poradcov z politických pohnútok,“ vysvetlil Miroff.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #Donald Trump