Vinný, vypočul si arcibiskup obvinený z krytia pedofílie

Mal jedenásť rokov, keď sa rozhodol o svojom trápení povedať na spovedi. Sexuálne ho zneužil kňaz. Namiesto pomoci sa od spovedníka Philipa Wilsona dočkal pokarhania. Wilson ho obvinil, že klame a ako pokánie mu udelil desať ráz sa pomodliť Zdravas Mária.

22.05.2018 07:03 , aktualizované: 18:10
Austrália, arcibiskup, Philip Wilson, Foto: ,
Austrálsky arcibiskup z Adelaide Philip Wilson.
debata (1)
Wilsona, 67-ročného arcibiskupa z austrálskeho Adelaide, uznal včera súd vinným zo zatajenia sexuálneho zneužívania detí v 70. rokoch. Kryl zneužívanie miništrantov jeho kolegom pedofilným kňazom Jamesom Fletcherom.

Stal sa tak najvyššie postaveným katolíckym duchovným, ktorý bol uznaný vinným za nečinnosť v prípade sexuálneho zneužívania detí. O výške trestu rozhodne austrálsky súd v júni, podľa BBC mu hrozí trest do dvoch rokov väzenia.

Wilson svoju vinu neuznal. Tvrdil, že o činoch svojho kolegu Fletchera nevedel. Fletcher bol v roku 2004 odsúdený na osem rokov väzenia za zneužitie deviatich detí. Vo väzení zomrel v roku 2006.

Jednou z jeho obetí bol niekdajší miništrant Peter Creigh. Ten pred súdom v procese s Wilsonom vypovedal, že v roku 1976, päť rokov po jeho zneužití Fletcherom, situáciu popísal Wilsonovi. Ten teraz tvrdil, že si na to nepamätá. Podľa sudcu Roberta Stona však vedel, že „si vypočul vieryhodné obvinenie, ale chcel chrániť cirkev a jej povesť“. Navyše, ako dodal, to, čo obvinenému nezávisle od seba hovorili dvaja chlapci o jeho kolegovi, je niečo, čo zostáva v pamäti veľmi dlho.

Wilsonov právnik sa štyri razy usiloval o zrušenie procesu po tom, čo lekári arcibiskupovi diagnostikovali skoré štádium Alzheimerovej choroby. Wilson po zverejnení rozhodnutia súdu uviedol, že so svojimi právnikmi zváži ďalšie kroky.

Bývalý policajný inšpektor Peter Fox podľa denníka Guardian pripomenul, že ak by Wilson nekryl zločiny svojho kolegu, mohlo sa zabrániť zneužitiu ďalších detí. „Pre mnohých týchto svedkov to bolo veľmi ťažké, nedokážem povedať, aké ťažké to bolo,“ povedal Fox, ktorý už predtým obviňoval cirkev, že kryje Fletcherove zločiny. „Obrovský pocit úľavy,“ povedal po skončení procesu jeden z kľúčových svedkov Creigh.

Proti krytiu týchto zločinov je aj pápež František. Ten už viac ráz vyzýval na prísne potrestanie tých, čo sa dopustili zneužívania detí. Vydal tiež dekrét, ktorý umožňuje odvolanie biskupov, ak nebudú rázne riešiť takéto prípady.

Minulý týždeň ponúklo rezignáciu 34 čílskych biskupov. Pápež ich obvinil, že ničili dôkazy a tlačili na právnikov, aby obvinenia bagatelizovali. Tým podľa neho vážne pochybili, pretože nechránili deti pred pedofilnými kňazmi.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie detí