Politico: Trump odmieta dodržiavať zásady bezpečnej komunikácie

Americký prezident používa mobilné telefóny, ktoré nie sú vybavené bezpečnostnými prvkami a môžu byť odpočúvané alebo vystavené útoku hackerov. Napísal to server Politico. Výzvy spolupracovníkov na zabezpečenie telefonickej komunikácie Donald Trump odmieta.

22.05.2018 09:00
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (2)

Šéf Bieleho domu podľa amerického serveru používa dva mobily, z jedného telefonuje a druhý mu slúži na spojenie so sociálnou sieťou twitter a na prehliadanie niekoľkých spravodajských we­bov.

Bezpečnostní pracovníci Trumpa vyzývajú, aby mobily každý mesiac predkladal ku kontrole a na vymazanie pamäte. Prezident to odmieta s tým, že by to bolo „príliš nepohodlné“.

Kým Trumpov predchodca Barack Obama predkladal ku kontrole svoj telefón každý mesiac, aparát terajšej hlavy štátu nemali bezpečnostní technici v ruke päť mesiacov, píše Politico. Biely dom na žiadosť o komentár odpovedal, že telefonická komunikácia prezidenta je pod kontrolou a nie je riziková.

Na rozdiel od predchádzajúcej praxe je telefón prezidenta vybavený mikrofónom a kamerou, čo podľa expertov môže hackerom umožniť, aby do telefónu prenikli a sledovali Trumpov pohyb. Navigácia GPS je vypnutá.

Prezident sa podľa serveru Politico zrejme obáva, aby kvôli bezpečnostným opatreniam nestratil možnosť komunikovať s priateľmi a používať twitter, ako bol zvyknutý pred nástupom do Bieleho domu. „Nepriatelia USA sú neúnavní vo svojej snahe nájsť slabé miesta vládnych komunikačných sietí. Prezident USA je tým najvyhľadávanejším terčom,“ povedal americkému serveru bývalý šéf protiteroristickej sekcie Národnej bezpečnostnej rady Nate Jones

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump