Babiš je v strehu: v ČSSD sa začalo referendum

Vnútrostranícke referendum Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ktoré má rozhodnúť o jej vstupe do kabinetu s hnutím ANO, sa začalo v pondelok a ako informoval aj portál Novinky.cz, potrvá do 14. júna.

22.05.2018 09:29
čssd, hamáček Foto:
Líder ČSSD Jan Hamáček (vľavo) nemá zatiaľ dôvod na úsmevy. Prvé konzultácie s členmi strany v krajoch potvrdzujú, že sa mu len veľmi ťažko presvedčuje straníckych kolegov o prospešnosti koalície sociálnych demokratov s hnutím ANO s podporou komunistov.
debata

Právo vyjadriť sa má 17 683 straníkov počas tajného rokovania v približne 1 100 miestnych organizáciách ČSSD. Majú odpovedať na otázku: "Súhlasíte s tým, aby ČSSD vstúpila do menšinovej vlády s hnutím ANO 2011 za podmienok uvedených v dokumentoch Princípy koaličnej spolupráce ANO 2011 a ČSSD a Programové vyhlásenie vlády Českej republiky.“ Ukazuje sa, že už dnes referendum rozdeľuje ČSSD.

„Vy rozhodnete o ďalšom osude sociálnej demokracie a o budúcom smerovaní našej krajiny v najbližších rokoch,“ burcoval do poslednej chvíle stranícke rady šéf ČSSD Hamáček. Zástupcovia organizácií Plzenského kraja, ako aj funkcionári z Ústeckého kraja ho však už informovali, že sú proti účasti vo vláde s hnutím ANO Andreja Babiša. Opačný názor však má napríklad stredočeská organizácia, ktorá v schválenom dokumente konštatovala, že „dohoda je príležitosťou pre ČR mať stabilnú a funkčnú vládu a pre ČSSD je jednoznačnou príležitosťou plniť náš program“.

„ČSSD môže byť s nami úspešná,“ poznamenal aj Babiš, premiér v demisii, ktorý zároveň upozornil, že nominácie nie sú vecou ČSSD. „Dôležité je, aby panovala zhoda s pánom prezidentom z hľadiska zahraničnej politiky,“ dodal s narážkou na Miroslava Pocheho. Nepriamo tak narážal na jeho kandidatúru na post šéfa českej diplomacie, s čím však prezident Zeman nesúhlasí. Aj keď v tomto prípade ústava neumožňuje veto. Zeman si však pamätá, ako Poche stál počas voľby hlavy štátu na "opačnej“ strane. Hamáček sa však už v predstihu dohodol s Babišom na navrhnutých ministroch. Vraj nebudú ich „vzájomne kádrovať“. Pravda je však aj to, že trojuholník Babiš, Hamáček a Filip (šéf komunistov) sa zatiaľ nedohodol.

V hre sú aj predčasné voľby

Babiš však ráta s viacerými možnosťami. Ako už informoval, ak by ČSSD odmietla spoločné vládnutie s ANO, nie sú vylúčené predčasné voľby. Konať by sa mohli o rok v máji súčasne s hlasovaním o zložení Európskeho parlamentu. Nie je tajomstvom, že po prípadnom krachu rokovaní s ČSSD by prezident Zeman preferoval vládnu spoluprácu ANO s KSČM a hnutím Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru. Háčik je o. i. v tom, že komunisti si dali podmienku vo forme nezvyšovať českú účasť vo vojenských zahraničných misiách.

Zatiaľ na tom trvajú. Šéf KSČM Filip už vyhlásil, že ak podmienku komunistov ANO a ČSSD odmietnu, komunisti nezdvihnú ruku za vládu. Babiš to však nevníma zatiaľ ako hlavný problém a verí, že sa to „nejako“ vyrieši. Pritom v texte, o ktorom v ČSSD hlasujú v plebiscite, sa ráta s navýšením počtu vojakov v zahraničí. Napokon to už schválil aj Senát.

Politický žralok

Čo znamená pre ČSSD prípadná účasť vo vláde s Babišom, kladú si otázku nielen politici. Podľa Milana Štěcha (ČSSD) „iba“ to, že „s malým počtom poslancov vstúpi do vlády politického žraloka, ktorý nepozerá naľavo, napravo a ide iba za svojím cieľom“. V týždenníku Respekt zároveň napísal, že strana by mala radšej odísť do opozície.

„V nej sa naberá sila pre budúce voľby. Ak budeme vládnuť, tak sa zapíšeme v povedomí voličov ako strana, ktorá sa zo všetkých síl usiluje udržať pri moci napriek nedostatočnému mandátu občanov,“ upozornil Štěch.

Prieskum o dôvere vláde

Bude mať Česko do letných prázdnin vládu s dôverou?

24 % – áno

62 % – nie

14 % – netuším, nezaujíma ma to

ZDROJ: TÝDEN.CZ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ČSSD