Skončí donecká "slučka" na krku Kyjeva?

V Donbase opäť vypukli prudké boje vyvolané Kyjevom a podľa prvých nielen ukrajinských reakcií by Kyjev mohol prípadným postupom vraj "utiahnuť slučku okolo Donecka", veľkomesta kontrolovaného odporcami súčasnej ukrajinskej vládnej moci.

22.05.2018 09:33 , aktualizované: 16:54
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Archívna snímka z bojov na Ukrajine.
debata (511)

Nie je však vylúčené, ako upozorňujú viacerí pozorovatelia, že v súčasnej konštelácii síl môže „slučka okolo Donecka“ skončiť napokon na krku súčasnej politickej elity v Kyjeve. Reprezentuje ju dnes napríklad Igor Mojsijčuk, poslanec parlamentu, ktorý v televízii 112 Ukrajina vyzval na bombardovanie práve otvoreného mosta spájajúceho polostrov Krym s ruským vnútrozemím.

„Bojuje sa prakticky po celej línii frontu. Najtvrdšie strety hlásia z mesta Horlivka, z okolia Donecka a z predmestia Mariupoľa,“ informovala ukrajinská agentúra UNIAN. S tým, že obete na životoch a zranení sú na oboch stranách. A to všetko, ako pripomenul ukrajinský portál Strana, na pozadí dnes už pomaly rozbiehajúcej sa predvolebnej kampane (prezidentské voľby by mali byť v riadnom termíne v roku 2019 – pozn. red.).

„Útok ukrajinských vládnych jednotiek podporovaných delostrelectvom a mínometnou paľbou si vyžiadal štyroch mŕtvych povstalcov a jeden padol do zajatia,“ informovala z horlivskej časti frontu novinárka Marina Charkovová. Podľa nej straty na druhej strane predstavujú zatiaľ desať vojakov a dvadsiatku zranených. Na adresu kyjevskej „slučky“ okolo poldruhamiliónového Donecka pripomenula, že to nie je jednoduchá úloha.

„Iba Horlivka s usadlosťami baníkov predstavuje územie niekoľkých sto štvorcových kilometrov. Nebude to ľahké. A to napriek presile armády, ktorá je podľa ukrajinských médií trikrát väčšia ako ozbrojené zložky Doneckej ľudovej republiky,“ pripomenula novinárka priamo z miesta bojov v strategickej Horlivke. V tejto súvislosti nevylúčila, že v prípade prelomu frontu budú pre armádu veľkým nebezpečenstvom aktivity oddielov v jej tyle na spôsob partizánskeho boja. „Zatiaľ sa však armáde nepodarilo splniť plán – obsadiť strategické výšiny okolo Horlivky. Kyjev však neprestal. Zobral si iba tzv. oddychový čas,“ dodal svedok bojov s tým, že „slučka“ okolo Donecka môže nakoniec skončiť na krku Kyjeva.

Ukrajinský portál Strana vyvrátil informáciu, podľa ktorej armáda nasadila tanky. Podporu pechoty zabezpečovali obrnené vozidlá pechoty. „Napriek tomu sa podarilo postúpiť v Horlivke iba o niekoľko desiatok metrov. Máme dvoch mŕtvych a šesť ranených,“ cituje Strana príslušníka 46. brigády, ktorá útočila na pozície povstalcov.

Pozadie vojenských aktivít Kyjeva v Donbase sa pokúsil v širších súvislostiach objasniť Alexandr Gončarov, riaditeľ ukrajinského Inštitútu hospodárskeho rozvoja. Podľa neho sa dnes hrá o budúce politické vedenie krajiny. A tak namieste je aj demonštrácia svalov namiesto rozumu.

„Spoločnosť je roztrieštená ostrými protikladmi. Týka sa to podnikateľov aj radových občanov. Pravdou je, že náš ľud nikdy nebol monolitný. Aj dnes elita žije svojím bezočivo utajovaným luxusným životom, zatiaľ čo drvivá väčšina biedneho a nedostatočne vzdelaného obyvateľstva žije veľmi skromne a jednoducho,“ cituje politológa portál Strana. Gončarov pripúšťa pokusy na majdanoch nájsť spoločné záujmy a dokonca vraj na krátky čas existoval aj mierny pocit jednoty. „Výsledkom však napokon bolo, že sme získali dobré známe deravé koryto,“ dodal kyjevský ekonóm.

Agentúrnu správu sme nahradili redakčným textom.

© Autorské práva vyhradené

511 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #vojna na Ukrajine